Ілюстрація REUTERS

Національний банк України очікує в червні прийняття Верховною Радою закону про антикорупційний суд, допускаючи, що після цього можливий приїзд до Києва місії Міжнародного валютного фонду для чергового перегляду програми.

Читайте такожНБУ заявив, від чого залежатиме обсяг нової програми з МВФ

Про це повідомив журналістам голова НБУ Яків Смолій.

Відео дня

"Ми очікуємо, що закон про антикорупційне суді буде прийнятий в червні місяці, і після цього почнеться процес приїзду місії та перегляду програми", - сказав він.

Глава НБУ нагадав, що для чергового перегляду програми після приїзду місії також знадобиться час, щоб зібралася Рада директорів МВФ для прийняття рішення по Україні.

"Щойно Україна виконає свої зобов'язання – місія приїде. І ми будемо чекати на засідання Ради директорів", - додав він.

За словами Смолія, він планує літню відпустку в кінці липня – початку серпня, але готовий його перенести, якщо буде потреба підписати оновлений меморандум з МВФ.

Довідка УНІАН. Поточна програма України і МВФ обсягом 17,5 мільярда доларів, з яких Україна отримала 8,7 мільярда доларів, закінчується навесні 2019 року. У 2018 році Національний банк і Міністерство фінансів розраховують у рамках цієї програми отримати 1,9 мільярда доларів.

Для продовження співпраці з Фондом Верховна Рада має прийняти закон про створення антикорупційного суду у відповідності з рекомендаціями Венеціанської комісії, а уряд - привести ціни на газ до імпортного паритету і забезпечити механізм їх автоматичного регулювання зі зміною цінової кон'юнктури.

Верховна Рада 1 березня прийняла президентський законопроект "Про Вищу антикорупційному суді" (№7440) у першому читанні. 23 травня парламент почав розгляд законопроекту, до якого було подано 1927 поправок у другому читанні.

Ключовою претензією міжнародних партнерів та громадських організацій до законопроекту є обмеження ролі міжнародних експертів у рекомендаційній функції в процесі відбору і призначення суддів.