До держбюджету-2019 внесуть зміни / фото УНІАН

Кабінет міністрів пропонує Верховній Раді внести зміни до державного бюджету України на 2019 рік у частині фінансування низки місцевих бюджетів в областях, де діяв воєнний стан.

Читайте такожДержбюджет-2018 недоотримав 8 мільярдів податків

Відповідний урядовий законопроект про внесення змін до державного бюджету України на 2019 рік (9476) зареєстровано на сайті парламенту.

Відео дня

Згідно з пояснювальною запискою до проекту, в областях, де діяв воєнний стан, у грудні 2018 року не відбулися місцеві вибори в 45 об'єднаних територіальних громадах та вибори депутатів місцевих рад у 7 громадах.

У зв'язку з цим автори законопроекту пропонують коригувати обсяги міжбюджетних трансфертів (освітня і медична субвенції, базова і реверсна дотації) для місцевих бюджетів.

«У Державному бюджеті на 2019 рік міжбюджетні трансферти були передбачені саме для цих громад, а не для районних бюджетів, як це було раніше. Але вибори там не відбулися, тому без ухвалення запропонованих змін безперервне фінансування цих районів у 2019 році буде неможливим», - йдеться у коментарі міністра фінансів Оксани Маркарової, опублікованому на сайті Мінфіну.

Довідка УНІАН. В Україні з 28 листопада по 26 грудня дів воєнний стан у 10 областях, розташованих уздовж російського кордону і придністровської ділянки українсько-молдавського кордону, а також уздовж узбережжя Чорного і Азовського морів.

Чинний держбюджет України на 2019 рік передбачає міжбюджетні трансферти для 123 бюджетів об'єднаних територіальних громад, в яких згідно з рішенням Центральної виборчої комісії були призначені місцеві вибори в грудні 2018 року.