Ілюстрація REUTERS

Зростаючі вкладення нерезидентів в українські облігації внутрішньої державної позики не становлять суттєвої загрози для стабільності валютного ринку України, вважають опитані УНІАН експерти.

Читайте такожНацбанк назвавши п'ять причин зміцнення гривні

Так, головний експерт Ради Національного банку України Віталій Шапран зазначив, що поточний обсяг вкладень нерезидентів в українські ОВДП становить лише 2,5% загального обсягу ОВДП, або еквівалент 2-3 днів торгів на міжбанківському ринку. "Навіть якщо всі вони вирішать вийти в один день, то максимум це може злегка перевести курс гривні на кілька відсотків - не більше", - вважає він.

Відео дня

При цьому експерт зазначив, що зазвичай нерезиденти намагаються "виходити" з ОВДП за сприятливої ситуації на валютному ринку. За його словами, враховуючи аналогію з минулим роком - масовий прихід нерезидентів в момент початку посівної кампанії та вихід влітку в момент початку збирання врожаю - для сезонної частини української економіки це вигідно. "Ті, хто поквапився у 2018 році вийти, зараз при курсі 26-27 гривень за долар, розчаровані своїм же рішенням, оскільки втратили шанс заробити більше. Тому серед нерезидентів з'явилися гравці, які купують облігації на триваліші терміни – рік і більше", - додав Шапран.

Крім того, він нагадав, що одразу кілька міжнародних банків випустили депозитарні ноти на ОВДП, а глобальний депозитарій Clearstream відкрив рахунки в депозитарії НБУ. "За останні 3-4 місяці був сильно спрощено доступ нерезидентів на ринок ОВДП. Так що якщо вихід і буде, він не буде масовим. І частка нерезидентів, які вирішать "перечекати", сидячи в ОВДП, буде вище, ніж рік тому", - вважає експерт.

Керівник аналітичного департаменту Concorde Capital Олександр Паращій допускає, що вихід нерезидентів з українських ОВДП посилить девальваційний тиск. "Але ефект не буде тривалим. Не думаю, що коливання буде сильним - 20-25 копійок на доларі", - прогнозує він.

За оцінками експерта, швидше за все, нерезиденти будуть скорочувати вкладення в українські облігації в кінці червня - початку липня поточного року.

Говорячи про причини підвищеного інтересу іноземних інвесторів до боргових паперів України, Паращій висловив думку, що це обумовлено перспективою зниження ставки прибутковості та поспіхом заробити за нинішньої високої ставки, у тому числі за рахунок очікуваного спрощення доступу до ринку українських ОВДП завдяки співпраці з глобальним депозитарієм Clearstream.

Як повідомляв УНІАН, обсяг вкладень нерезидентів в облігації внутрішньої державної позики України за підсумками аукціону на поточному тижні зріс на 4 мільярди гривень, або на 27,7%, - до 18,6 мільярда гривень. З початку року шляхом купівлі гривневих ОВДП обсяг вкладень нерезидентів в українські державні облігації зріс на 12,2 мільярда гривень, або майже в 3 рази.

На наступний день після ОВДП-аукціону котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку України зросли після падіння 4 дні поспіль і продовжують зміцнюватися. Поточні котирування гривні до долара складають 26,97/27,00 гривні/долар.