Суд визнав незаконною націоналізацію «ПриватБанку» / фото УНІАН

Повернення націоналізованого у 2016 році найбільшого банку України «ПриватБанку» його колишнім власникам шляхом скасування рішення про націоналізацію через суд неможливе.

Читайте такожУ "Приватбанку" розповіли, як працюватимуть після рішення суду про скасування націоналізації

Про це заявила перший заступник голови Національного банку України Катерина Рожкова в ході брифінгу щодо рішення Окружного адміністративного суду Києва про визнання протиправним і скасування рішення выд 2016 року про виведення неплатоспроможного «ПриватБанку» з ринку за участю держави.

Відео дня

«Повернення банку колишнім власникам шляхом скасування націоналізації неможливе. Банк був визнаний неплатоспроможним унаслідок надзвичайно масштабних шахрайських схем на суму трохи більше 5,5 млрд дол. США. Повернення цих коштів державі і притягнення винних до відповідальності є зобов'язанням банку і однією з умов меморандуму про співпрацю між Україною та Міжнародним валютним фондом», - сказала Рожкова.

В НБУ нагадали, що сьогодні «ПриватБанк» є найбільшою і найбільш прибутковою фінансовою організацією країни, і його клієнтами є 22 мільйони українців.

«Банк працює прозоро і стабільно, і повністю виконує свої зобов'язання перед клієнтами», - озвучила Рожкова спільну заяву НБУ, Міністерства фінансів і «ПриватБанку».

Також в НБУ повідомили про наміри подати апеляцію на рішення суду у встановлені терміни, або протягом 30 днів з моменту отримання повного тексту судового рішення.

Як повідомляв УНІАН, Окружний адміністративний суд Києва визнав протиправним і скасував рішення 2016 року про виведення неплатоспроможного «ПриватБанку» з ринку за участю держави. Повний текст рішення колегія суддів обіцяє оголосити протягом десяти днів.

Кабінет міністрів ухвалив рішення націоналізувати «ПриватБанк» у грудні 2016 року, керуючись рекомендаціями Ради національної безпеки і оборони.

До націоналізації ключовими акціонерами банку були бізнесмен Ігор Коломойський і його партнер Геннадій Боголюбов.

Міжнародні партнери України, включаючи Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк і посольство США, виступили із заявами про підтримку націоналізації «ПриватБанку», а також про важливість відшкодування збитків колишніми власниками збанкрутілих банків і про наміри ретельно стежити за подіями в цій сфері.