Ілюстрація REUTERS

Китайські інвестори, захоплені зненацька через погрози президента США Дональда Трампа про підвищення тарифів, в понеділок розпродавали акції і юань, оскільки новий виток торгової напруженості між Пекіном і Вашингтоном вдарив по азіатським фінансовим ринкам.

Читайте такожЗМІ розповіли про «нову торговельну зброю» Трампа

Основні фондові індекси Китаю показали максимальне падіння більш ніж за три роки, пише Рейтер.

Відео дня

Індекс блакитних фішок CSI300 і Шанхайський фондовий індекс втратили більше 5 відсотків, зафіксувавши найрізкіше одноденне падіння з лютого 2016 року. Акції близько 1000 компаній материкового Китаю знизилися на 10 відсотків - це максимально допустимий денний ліміт.

Гонконгський індекс Hang Seng знизився майже на 3 відсотки.

Трамп різко загострив напруженість в торгових відносинах з Пекіном, написавши в неділю в твіттері, що "переговори з Китаєм йдуть занадто повільно" і що в п'ятницю він підвищить мита на імпорт китайської продукції вартістю $200 мільярдів з 10 відсотків до 25 відсотків.

Трамп також сказав, що "найближчим часом" планує ввести 25-процентні мита на китайські товари вартістю $325 мільярдів. У результаті тарифи можуть поширитися фактично на всю продукцію, яку імпортують до США з Китаю.

Юань впав до 6,7650 за долар, у той час як офшорний юань знизився на 0,7 відсотка до 6,7824.

Дохідність 10-річних казначейських облігацій Китаю опустилася до 3,387 відсотка, досягнувши двотижневого мінімуму.