Експерти зазначили, що формулювання про різке ослаблення гривні – це перебільшення / фото УНІАН

Суттєва девальвація національної валюти України по аналогії з кризовим 2015 роком в цьому році малоймовірне, вважають опитані УНІАН експерти.

Читайте такожКабмін допускає долар по 28 гривень до кінця року

Зокрема, голова ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек вважає поточну ситуацію на валютному ринку цілком стандартною.

Відео дня

"Нічого непередбаченого не відбувається. І формулювання про різке ослаблення гривні – це перебільшення. Це звичайні ринкові тенденції, які прогнозувалися аналітиками", - сказав він.

Банкір підкреслив, що при слабкій економіці національна валюта не може постійно зміцнюватися, і тому курс гривні зазвичай зростає в першій половині року, але дещо знижується - у другій.

За його словами, попередній прогноз про невелике зниження гривні до кінця року - до 28-29 гривень/долар - залишається актуальним.

Головний експерт Ради Національного банку України Віталій Шапран зазначив, що на міжбанківському валютному ринку вже відбувається зміцнення гривні та прогнозує аналогічні тенденції на готівковому ринку. "Думаю, що ми ще побачимо, як курс в обмінних пунктах кинеться до позначки нижче 27. Інвестиції нерезидентів в облігації внутрішньої держпозики на цьому тижні зросли приблизно на 1 мільярд гривень, тобто, тижневе затишшя змінилося відновленням притоку інвестицій, і є підстави для сподівань зміцнення гривні", - пояснив він.

На думку експерта, глибока і стрімка девальвація гривні, як у 2015 році, в цьому році малоймовірна. "Восени Україну чекає рекордний урожай зернових, і якщо ціни на агрокультури на світових ринках будуть високими, то навряд чи за таких умов ми будемо спостерігати реалізацію ризику глибокої девальвації", - додав Шапран.

Довідка УНІАН. Українська гривня за офіційним курсом Національного банку України за травень подешевшала до долара США на 1,4% після зміцнення у квітні, а вартість долара в обмінниках подолала психологічну позначку у 27 гривень за долар.

На початку червня гривня відіграла практично втрачені позиції, і поточні котирування на міжбанківському валютному ринку становлять близько 26,5 гривні/долар.