Метою даного проекту є підвищення ефективності державного управління / фото УНІАН

«Украерорух», Адміністрація морських портів, аеропорт «Львів», Маріупольський та Південний морські порти мали найвищу фінансову стійкість серед п'ятдесяти найбільших державних підприємств України у 2016-2017 роках.

Читайте такожПрибуток ста найбільших держкомпаній України впавши на 42%

Як повідомив на прес-конференції експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Єгор Киян, до такого висновку дійшли укладачі рейтингу «Фінансова стабільність державних підприємств в Україні».

Відео дня

За його словами, даний проект реалізовувався в рамках сприяння прозорості та впровадження антикорупційних заходів на державних підприємствах та органах місцевого самоврядування. Головним критерієм для вибору аналізованих підприємств стала вартість активів.

«Метою даного проекту є підвищення ефективності державного управління, самоврядування і громадянського суспільства в сфері створення і контролю регіональної політики, управління державними підприємствами, моніторингу бюджетів та інформаційної відкритості муніципалітетів», - сказав він.

Під час аналізу використовувалися такі показники діяльності підприємств як загальні активи, обігові кошти, ліквідні цінні папери, готівка, власний капітал, дебіторська заборгованість, поточні зобов'язання, чистий дохід, загальний борг, чисті продажі, EBITDA.

За словами Кияна, рейтинг розглядає фінансове здоров'я підприємств в розрізі чотирьох основних критеріїв, які в сумі дають показник фінансової стійкості. Це – ліквідність, рентабельність, леверидж і діяльність або активність підприємств. За кожним з цих субіндексів підприємству ставили оцінку в балах від нуля до десяти.

«Кінцева оцінка розраховується так: ми беремо показник нинішнього року по кожному з субіндексів, присвоюємо йому коефіцієнт чотири, потім показник попереднього року, яким присвоюємо коефіцієнт три, показник позаминулого року і показник три роки тому, даємо їм коефіцієнти два і один, після чого ділимо на суму цих коефіцієнтів. Після цього розраховується кінцева оцінка для кожного показника», - сказав він.

Дослідження проведено за підсумками 2016-2017 років, а після отримання інформації за 2018 рік оновлений рейтинг буде виставлений на спеціально запущеному порталі companies.icps.com.ua (дзеркало – companies.ukraine.ineko.sk), який нещодавно розпочав свою роботу.

Як повідомляв УНІАН, за заявою першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва, прибутковими є не більше 500 державних підприємств в Україні, що становить близько 15% від їх загальної кількості.