Ілюстрація / REUTERS

Міжнародні резерви України на 1 серпня становлять 21,84 мільярда доларів, що на 5,8% вище показника на початок липня, повідомляє Національний банк України.

Читайте такожНацбанк збільшив купівлю валюти на міжбанку майже вдвічі

Згідно з даними на сайті НБУ, збільшення резервів у липні обумовлено покупкою регулятором валюти на міжбанківському ринку.

Відео дня

Згідно з повідомленням, позитивній динаміці резервів протягом минулого місяця сприяли сприятлива ситуація на валютному ринку, яка склалася внаслідок зростання інтересу нерезидентів до гривневих ОВДП, а також збереження позитивної цінової кон'юнктури для українського експорту і помірних обсягів імпорту.

В НБУ зазначили, що ці фактори зумовили істотне перевищення пропозиції валюти над попитом і дали Нацбанку поповнити міжнародні резерви завдяки інтервенціям на міжбанківському валютному ринку на загальну суму 1,27 мільярда доларів США. Інтервенцій з продажу валюти регулятор в липні не проводив.

Крім того, на динаміку резервів вплинули операції уряду з управління державним боргом. Так, в липні надходження від розміщення ОВДП, номінованих у валюті, становлять 1 мільярд доларів, що дозволило майже повністю компенсувати платежі уряду з обслуговування та погашення державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті.

Також переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості курсу гривні до іноземних валют) вплинула на динаміку резервів за вказаний період. Минулого місяця їх вартість зменшилася на 56,6 мільйона доларів.

"Станом на 1 серпня 2019 року обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов'язань України з поточних операцій уряду і Національного банку", - наголошується в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк поліпшив прогноз щодо рівня міжнародних резервів України на кінець 2019 року до 21,7 мільярда доларів з 21,2 мільярда доларів, прогнозованих раніше.

Міжнародні резерви України у 2018 році зросли на 10,6% - до 20,820 мільярда доларів, оновивши п'ятирічний максимум.