Востаннє публікація даних за нормативами Н4 та Н5 відбудеться 1 вересня / фото ZN.ua

Національний банк України з 2 вересня скасовує для банків економічні нормативи миттєвої та поточної ліквідності Н4 та Н5.

Читайте такожВ Україні відсьогодні стартувало впровадження міжнародного номера банківського рахунку IBAN

Як повідомляється на сайті НБУ з посиланням на постанову №102, скасування нормативів обумовлено переходом банків до розрахунку коефіцієнта покриття ліквідністю (LCR), введеного в грудні 2018 року.

Відео дня

Зазначається, що новий норматив є жорсткішим, ніж нормативи Н4 та Н5, бо доцільності в подальших розрахунках цих нормативів немає.

За інформацією регулятора, востаннє публікація даних за нормативами Н4 та Н5 відбудеться 1 вересня.

Також повідомляється, що наступним кроком у реформі системи нормативів ліквідності стане введення до кінця 2019 року коефіцієнту чистого стабільного фінансування (NSFR).

Довідка УНІАН. Коефіцієнт покриття ліквідністю (LCR) встановлює мінімально необхідний рівень ліквідності для покриття очікуваного чистого відтоку коштів з банку протягом 30 днів з урахуванням стрес-сценарію.

Коефіцієнт розроблений Базельським комітетом з банківського нагляду у відповідь на глобальну фінансову кризу 2007-2008 років. З 2015 року норматив є обов'язковим для банків країн ЄС.