Ілюстрація REUTERS

Національний банк України планує повноцінний запуск функції захисту прав споживачів фінансових послуг з 2020 року.

Читайте такожНБУ почав публікувати вартість кредитів для бізнесу

Як повідомляється на сайті НБУ, регулятор затвердить відповідні нормативні документи до кінця вересня, після чого в учасників ринку буде 3 місяці для додаткового налаштування веб-сайтів і зміни маркетингових матеріалів.

Відео дня

За інформацією НБУ, нові вимоги фінустанови зобов'яжуть розкривати на сайтах і в рекламі достовірну інформацію про свої продукти і попереджати клієнта про можливі ризики, а також забезпечити роботу зручних інструментів для порівняння вартості послуг (калькулятор, приклади).

За словами голови регулятора Якова Смолія, фінансовий сектор має потребу в ефективному механізмі захисту прав клієнтів банків.

"Для комплексного здійснення цієї функції ми створили новий підрозділ в Національному банку – управління захисту прав споживачів фінансових послуг, який займатиметься захистом прав клієнтів і працюватиме над розвитком клієнтоорієнтованого регулювання", – підкреслив голова НБУ.

В НБУ назвали основні порушення під час надання фінпослуг клієнтам, у тому числі нав'язування послуг третіх осіб, оманливий розрахунок процентної ставки (приховування тарифів і комісій), а також оманлива реклама.

"Оманлива реклама і приховані комісії в короткостроковій перспективі дозволяють банкам отримати прибуток, однак у довгостроковій – руйнують довіру населення до банківської системи. Така ситуація не сприяє зростанню економіки і відновленню кредитування. Саме тому ми плануємо встановити вимоги до розкриття інформації банками на їхніх сайтах і в рекламі", – зазначила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

false

Як повідомляв УНІАН, Нацбанк розробив і представив для публічного обговорення концепцію захисту прав споживачів фінансових послуг, яка передбачає створення в НБУ нового підрозділу з захисту прав клієнтів банків, посилення вимог до розкриття інформації про послуги, новий порядок розгляду звернень громадян і нагляд за ринковою поведінкою фінустанов.