Ілюстрація / REUTERS

Ставка Кремля на те, що розпорошена економіка Росії нарешті почне швидше зростати у другому півріччі 2019-го року, вочевидь, програє. Оскільки міжнародний попит на сировину слабне через глобальну торговельну війну.

Міністр економіки РФ Максим Орєшкін визнав, що російський експорт скоротився на 14%. А експорт вугілля «різко падає». Будучи найбільшим експортером енергоносіїв, Росія сильно залежить від попиту на пальне й іншу сировину за кордоном, — пише Bloomberg.

Читайте такожRzeczpospolita: Україна стала інвестиційно привабливішою, ніж Росія

Відео дня

«Очевидно, що торговельна війна і відступ від глобалізації сильно вдарить по світовій економіці й натисне на промисловість і ціни на сировину. Звісно ж, ми відчуємо ці наслідки», - сказав Орєшкін.

Президент США Дональд Трамп розв’язав торговельну війну з Китаєм, створивши тиск на глобальну економіку і вибивши з-під ніг недорозвинених економік, таких як Росія, опору, на якій вони планували збудувати економічне зростання через збільшення державних витрат. Орєшкін опинився в скруті через тиск вдома, оскільки п’ять років падіння доходів тисне на популярність Володимира Путіна. А це виливається у те, що росіяни все частіше виходять на протести.

В січні-березні економіка РФ виросла лише на 0,5%. І економісти, опитані Bloomberg, очікують, що в другому півріччі цей показник буде становити лише 0,8%.

«За найкращим сценарієм, у другому кварталі економічне зростання Росії було на рівні 0,8%. Але воно могло бути ще нижчим. Ключові індикатори говорять, що Росія в жорсткій стагнації чи навіть майже в рецесії», - каже професор московської «Нової економічної школи» Олег Шибанов.

Читайте такожПоловина росіян має непогашені кредити - дослідження

Інвестування в державний план витрат на 400 мільярдів доларів повинен був посилити економічне зростання. Але експерти кажуть, що ефект буде дуже стриманим. План під назвою «Національні проекти» став частиною мети Путіна збільшити ВВП на душу населення щонайменше на половину до середини наступного десятиліття.

Нові санкції, запроваджені минулого тижня, забороняють інвесторам США купувати нові боргові папери не в рублях ще більше обмежить доступ Росії до західних спеціальних знань і фінансування, необхідних для відновлення російської економіки. Такої думки дотримують експерти Moody’s. МВФ, який нещодавно понизив прогноз для Росії, вважає, що санкції вже відібрали 0,2% у щорічного зростання з 2014 року.

У фонді вважають, що цього року глобальна економіка розширитися на 3,2%, а в наступному – на 3,5%. Але цьогорічний рівень, нижчий за 3,3%, буде найслабшим з 2009 року.

«Попит на сировину слабке, коли перспективи Китаю так чи інакше погіршуються. І це особливо важливо для Росії, оскільки китайський ринок важливий для Москви. Чим гірше Китаю, тим гірше й Росії», - сказала економіст Renaissance Capital у Москві Софія Донець.