Ілюстрація / REUTERS

Експерт з податкового законодавства Андрій Гмирін заявив, що тільки при комплексному реформуванні існуючої податкової системи, зміни кадрової політики одночасно з реформуванням антикорупційних органів дозволить докорінно реформувати систему оподаткування України. 

На цьому він наголосив у своєму блозі на сайті Корреспондент.net.

Гмирін зазначив, що однією з важливих причин недосконалості нашої податкової системи є елементарна некомпетентність тих, хто займав політичні посади.

Відео дня

"Наприклад, заява одного високопосадовця про необхідність запровадження шкали регресії ESA та зняття обмежень щодо граничного розміру бази внеску. Це нібито допомогло б відрахувати високу заробітну плату й зменшити дефіцит Пенсійного фонду тощо. Ніхто не звернув увагу на те, що у 2000-х подібний експеримент вже проводився в РФ та призвів до збільшення дефіциту солідарності їх пенсійного фонду", - пояснив він.

Також, серед причин експерт назвав податок на виведений капітал і незадовільну роботу антикорупційних органів. 

"Усі ж розуміють, аби щось оподатковувати, виводячи це, потрібно щось завести. А іноземні інвестиції у нашій державі знаходяться на найнижчому рівні за останні роки. Звичайно, завдяки дешевій робочій силі та зручному географічному розташуванню, Україна перспективна для великого іноземного капіталу. Однак, чи навряд це   вагоміше ніж високий рівень корупції та недосконалість захисту прав власності. За висновками дослідження PWC, World Economic Crime and Fraud Research 2018: Survey of Ukrainian Organisations, два з п’яти перших видів економічної злочинності в Україні – це корупція та розтрата майна, іншими словами – рейдерство. Це свідчить про низьку ефективність діяльності всіх спільно діючих антикорупційних органів, які також потребують реформування", - додав Гмирін. 

За словами експерта, зростаюча податкова культура та обізнаність прямих платників податків допоможуть забезпечити стабільний бюджетний дохід та використовувати податки як інструменти для стимулювання науково-технічного прогресу, збільшення зайнятості, навіть територіального розвитку тощо.