Ілюстрація REUTERS

Національний банк України на майбутньому засіданні правління з питань монетарної політики завтра, 5 вересня, знизить облікову ставку на 0,5 п. п. – до 16,5% річних.

Читайте такожУ Зеленського обіцяють знизити ставки за іпотечними кредитами

Такий прогноз озвучив старший аналітик «Райффайзен Банку Аваль» Михайло Ребрик, називаючи аргументами на користь такого рішення - наявність макроекономічних перспектив для відновлення тенденції уповільнення інфляції до мети, поліпшення інфляційних очікувань, а також деяке зниження політичної невизначеності та оприлюднення сценаріїв Національного банку щодо майбутньої динаміки облікової ставки.

Відео дня

Водночас, як зазначив Ребрик, більш істотному зниженню облікової ставки можуть перешкоджати повільне зниження інфляції, високий інфляційний тиск з боку чинників інфляції попиту на тлі зростання доходів населення і рекордно високих споживчих настроїв.

«Зазначені причини, на нашу думку, завадять виконанню прогнозу НБУ щодо зниження інфляції до 6,3% в річному вираженні в грудні 2019 року. Саме тому ми не очікуємо агресивного зниження ключової ставки. Враховуючи, що до кінця року залишається три засідання правління НБУ з питань монетарної політики, ми очікуємо зниження на 1,5 п. п. - до 15,5% в кінці року», - прогнозує експерт.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк відновив цикл пом'якшення монетарної політики і з 19 липня знизив облікову ставку до 17% річних після того, як в червні зберіг її на рівні 17,5% річних.

Максимальне історичне значення облікової ставки на рівні 30% річних діяло в Україні з 4 березня по 28 серпня 2015 року.

Інфляція в Україні в липні 2019 року в річному вираженні - в порівнянні з липнем 2018 року становила 9,1%, прискорившись з 9% в річному вираженні місяцем раніше.