Ілюстрація REUTERS

Національний банк України почав спільну роботу з Міжнародним валютним фондом над новою програмою співпраці.

Читайте такожУ МВФ назвали «критично важливий елемент» переговорів з Україною

Як повідомили у прес-службі регулятора, відбулася перша зустріч правління НБУ з місією МВФ, яка прибула в Україну. У зустрічі взяли участь голова НБУ Яків Смолій, його перший заступник Катерина Рожкова та заступник Олег Чурій, а також представники місії МВФ на чолі з Роном ван Руденом.

Відео дня

У ході зустрічі голова НБУ наголосив, що співпраця з МВФ є дуже важливою для підтримки макрофінансової стабільності в Україні як запоруки подальшого проведення реформ, без яких неможливе довгострокове зростання української економіки.

Крім того, співпраця з МВФ відкриває Україні доступ до офіційного і приватного фінансування.

Представники Фонду, в свою чергу, висловили намір продовжувати конструктивний діалог про нову програму співпраці.

Як повідомляв УНІАН, чергова оціночна місія МВФ розпочала свою роботу в Києві. За словами прем'єр-міністра України Олексія Гончарука, уряд починає переговори з Фондом про нову програму, розраховуючи на її старт до кінця року.

У Національному банку оцінюють потенційний обсяг нової програми в 5-10 мільярдів доларів і прогнозують отримання перших 2 мільярдів до кінця року.

Міністр фінансів Оксана Маркарова заявляла про те, що нова програма може стати останньою, оскільки в подальшому наша країна зможе обходитися без підтримки МВФ.

За оцінками опитаних УНІАН експертів, Україна проситиме МВФ про нову програму розширеного фінансування EFF (Extended Fund Facility) обсягом від 6 до 20 млрд дол. строком від 2 до 4 років.