Ілюстрація REUTERS

Клієнт банку має повне право відмовитися від непотрібного йому кредитного ліміту по зарплатної платіжної картки, зазначають в Національному банку України.

Читайте такожЗа недостовірну рекламу про кредити каратимуть: що загрожує банкам

"Від кредитного ліміту по карті клієнт точно має право відмовитися і отримати звичайну дебетову картку", - сказала в інтерв'ю УНІАН начальник управління НБУ по захисту прав споживачів фінансових послуг Ольга Лобайчук.

Відео дня

За її словами, навіть нав'язування працівникові певного банку для отримання зарплати незаконно, але на практиці відстоювати свої права в цьому напрямку - зіпсувати відносини з роботодавцем та бухгалтерією.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 20 вересня прийняла закон про захист прав споживачів фінансових послуг, що зобов'язує банки інформувати потенційних позичальників про всі майбутні витрати по кредиту, включаючи додаткові та супутні послуги третіх осіб. Також закон вводить однакові правила для банків та небанківських фінустанов щодо реклами фінансових послуг.

Закон чекає на підпис голови парламенту і президента України.

Повноваження щодо захисту прав споживачів фінансових послуг в рамках закону отримав Національний банк, у якому вже створено відповідне управління під керівництвом Ольги Лобайчук.