Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України не підтримала проекти постанов про скасування законів про обов'язкове застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) фізособами-підприємцями 2-4-ї груп оподаткування у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також про впровадження механізму компенсації вартості покупки покупцям у разі порушення порядку проведення розрахунків.

Читайте такожКабмін має намір ліквідувати ухилення від податків за допомогою схеми з ФОПами

За ухвалення відповідних проектів постанов №1053-1-П і №1073-П проголосували 102 і 108 народних депутатів, відповідно, за необхідного мінімуму у 226 голосів.

Відео дня

Як зазначила під час обговорення проектів постанов народний депутат Ніна Южаніна, ухвалені рішення в частині введення зобов'язань використання РРО «вб'ють малих підприємців на 2-й групі», які здійснюють торговельну діяльність на речових ринках, і яких налічується 500 тисяч. Проте, в сесійній залі не знайшлося достатньої підтримки серед депутатів для скасування даних рішень.

Раніше міністр фінансів України Оксана Маркарова заявляла, що зміни в законодавстві щодо реєстраторів розрахункових операцій (РРО) не обмежують інтереси реальних дрібних підприємців, а націлені на великий і середній бізнес, що ухиляються від податків.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 20 вересня ухвалила зміни до законодавства, що дозволяють використовувати програмні РРО поряд з традиційними, а також зобов'язують фізосіб-підприємців 2-4-ї категорії у сфері торгівлі та послуг використовувати РРО.

Також закон впроваджує механізм так званого «кешбеку» - компенсації вартості покупки понад 850 грн покупцям у разі встановлення порушення продавцем порядку проведення розрахунків.

Суб'єкти малого підприємництва звернулися до президента України Володимира Зеленського з проханням ветувати ці закони, оскільки вони «породжують корупцію і змушують підприємців йти в тінь».