За словами міністра, є кілька варіантів зростання зарплат / фото bank.gov.ua

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства розробило кілька сценаріїв зростання зарплат в Україні – базовий і оптимістичний.

Якщо в базовому прогнозі на 2022 рік закладена середня зарплата в розмірі 16 047 гривень, то в оптимістичному може бути від 16 до 18 тисяч грн. Про це повідомив глава міністерства Тимофій Милованов, передає «Обозреватель».

Читайте такожГривня зросла до долара на 13 копійок

Відео дня

"Але важливо, що в оптимістичному сценарії курс гривні буде значно вищим. Якщо в базовому сценарії на наступний рік ми ставимо 27 грн/$, то в оптимістичному можемо ставити 24-25 грн/$. Тобто люди на ці 16 або 12 тисяч грн (12 497 – середня зарплата, закладена на 2020 рік. – Ред.) зможуть купувати набагато більше", – наголосив міністр.

За його словами, різниця в прогнозах залежить від кількості інвестицій, які вдасться залучити до України.

"В оптимістичному сценарії ми прогнозуємо більше надходження інвестицій. Коли заходять інвестиції в Україну, курс (долара. – Ред.) падає, а гривня стає більш цінною. Так, українці можуть за ту саму зарплату купувати більше товарів", – пояснив Милованов.

Чиновник зазначив, що розрахунки його відомства базуються на макроекономічних моделях: враховується зростання продуктивності праці, інвестицій, накопичення капіталу, розвиток інфраструктури тощо.

При цьому Милованов визнав, що "середня зарплата по країні "дійсно нагадує "середню температуру по лікарні".

"Потрібно і медіанну зарплату дивитися, і мінімальну, і розподіл, і коефіцієнт бідності – т.зв. коефіцієнт Джині. Адже може бути у всіх зарплата по 15 тисяч грн, а може бути у одного нуль, а в іншого 30 тисяч – і теж середня буде 15 тисяч", – уточнив він.

"Ми не тільки хочемо, щоб середня зарплата була висока. Ми хочемо, аби була певна рівність і не було бідності. Щоб не було так, що у 10% населення є все, а в інших нічого немає. Тому ми ці коефіцієнти теж будемо показувати: що ми прогнозуємо і що будемо робити, аби цю нерівність зменшувати", – пообіцяв міністр.