Жеваго підозрюють у розтраті майна банку «Фінанси та кредит» / dynamo.kiev.ua

Суд дозволив заочно арештувати екс-нардепа Костянтина Жеваго, якого підозрюють в організації розтрати майна банку «Фінанси та кредит» та відмиванні коштів в особливо великих розмірах.

Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

Читайте такожСуд зобов'язав Жеваго повернути Нацбанку 1,5 мільярда гривень

Відео дня

«У зв’язку із систематичною неявкою до органу досудового розслідування його оголошено у міжнародний розшук та слідчим суддею надано дозвіл на його затримання», – йдеться у повідомленні.

Вказана ухвала суду про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою є підставою для затримання підозрюваного за межами України та видачі такої особи компетентним органам України.

Як повідомляв УНІАН, на початку жовтня Костянтин Жеваго був оголошений у розшук у справі про розтрату коштів банку «Фінанси та кредит».

27 вересня перший заступник директора Державного бюро розслідувань Ольга Варченко заявила, що Жеваго перевіряли на причетність до злочинної схеми з розтрати і легалізації 2,5 млрд грн банку «Фінанси та кредит» і заочно вручили підозру. За даними відомства, він є бенефіціарним власником банку. За даними Варченко, в ході досудового розслідування встановлено, що офшорна компанія в період 2007-2014 років відкрила кредитні лінії в іноземних банках.

Згодом між банком «Фінанси та кредит» та іноземними банками були укладені договори застави на суму понад 113 млн доларів, яким український банк поручался через офшорну компанію власними коштами, що були розміщені на кореспондентських рахунках в іноземних банках-кредиторах.

У 2015 році за невиконання зобов'язань офшорною компанією за кредитними договорами іноземні банки стягнули з рахунків банку «Фінанси та кредит» саме ті 113 млн доларів. Заставу іноземні банки списали відразу після того, як банк «Фінанси та кредит» був оголошений неплатоспроможним.

Жеваго підозрюють за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 (організація розтрати чужого майна, що перебуває у віданні посадової особи, вчинена за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах) і ч. 3 ст. 209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України.

У липні повідомили про підозру двом топ-менеджерам банку.

Також за двома кримінальними провадженнями вже повідомлено про підозру семи колишнім чиновникам фінустанови, четверо з яких зараз перебувають у міжнародному і державному розшуках.