Новим законом про середню освіту передбачено більші можливості для призначення доплат вчителям / фото УНІАН

Ухваленим сьогодні новим законом про загальну середню освіту передбачено більші можливості для призначення доплат вчителям.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Зазначається, що законом передбачено реальна педагогічна автономія вчителя у: створенні програм; розробці власної системи оцінювання та заохочення учня (зі створенням шкали переведення у 12-бальну шкалу) та підвищенні кваліфікації за власним вибором та за кошт держави.

Відео дня

Читайте такожВ Україні зросла мінімальна зарплата

Також законом передбачено більші можливості для зростання зарплати вчителя - більше доплат для педагогів, зокрема від 10 до 20% від зарплати за завідування ресурсними кімнатами, кабінетами інформатики та спортивними залами. Окрім цього, педагоги зможуть отримувати додаткові доплати, які завдяки закону матиме змогу встановлювати засновник закладу.

“Це лише окремі кроки у напрямі збільшення зарплати вчителя. Цьогоріч Міністерство освіти і науки планує комплексну реформу заробітної плати – вона, зокрема, передбачатиме внесення частини надбавок в оклад педагога та гарантії рівня зарплати для всіх вчителів”, – зазначила міністр Ганна Новосад.

Також передбачена педагогічна інтернатура для молодого вчителя у перший рік роботи. В її межах він чи вона отримає наставника, який буде зобов’язаний надавати консультації молодому фахівцю та допомагати йому стати успішним вчителем. Наставник отримуватиме додаткову 20% надбавку.

Крім того, законом надано більше можливостей для педагогічного зростання вчителів. Так, встановлено державні гарантії на підвищення кваліфікації вчителя, на ці цілі передбачено співфінансування з державного та місцевих бюджетів, можливість підвищувати кваліфікацію у недержавних провайдерів, створення нових центрів професійного розвитку педагогічних працівників.

Також законом передбачено низку новацій для освітніх управлінців. Надано більше можливостей для підсилення шкіл педагогами. Новоприйнятий закон відкриває можливість стати вчителем людині з будь-якою, а не лише педагогічною, вищою освітою. Обов’язкове переведення вчителів-пенсіонерів на строкові контракти має відбутись до 1 липня 2020 року.

Крім того, передбачено нові підходи до призначення директорів шкіл. З урахуванням пілотування різних видів конкурсного відбору директорів закон встановлює, що колектив школи та батьки відіграватимуть дорадчу роль під час виборів, але сам конкурс проводитиме незалежна комісія. Також обов’язковою є відеотрансляція та відеофіксація відбору. Це має мінімізувати використання адмінресурсу директором, а також вплив виборів на навчальний процес.

Закон також передбачає, що в межах конкурсу директор обов’язково повинен буде представити стратегічний план розвитку закладу.

При цьому до 1 липня 2020 року директори шкіл, які перебувають на безстрокових трудових угодах, будуть в обов’язковому порядку переведені на строкові трудові угоди на 6 років (на 1 рік – для директорів, які отримують пенсію за віком) з наступною можливістю брати участь у конкурсі.

Разом з тим законом передбачено більше можливостей для шкіл у використанні власних коштів. Зокрема на: формування структури закладу та штатного розпису; встановлення доплат, надбавок, виплати матеріальної допомоги, премій та/або їхніх розмірів, інших видів стимулювання та відзначення працівників; оплату поточних ремонтних робіт приміщень і споруд закладів; оплату підвищення кваліфікації педпрацівників та укладення цивільно-правових угод для забезпечення діяльності закладу.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 16 січня, Верховна Рада ухвалила закон «Про повну загальну середню освіту» (№ 0901). Закон підтримали 327 народних депутатів.

Серед іншого, законом передбачена педагогічна інтернатура, контракти для директорів та вчителів на пенсії, учнівське самоврядування, можливості для створення справжньої старшої профільної школи, можливість для учнів обирати свою освітню траєкторію, фінансова автономія шкіл, більше можливостей для професійного зростання та збільшення зарплат вчителів.