Ілюстрація REUTERS

Банківська система України продовжує працювати у звичайному режимі і продовжить надалі, включаючи регіони, де Верховна Рада може ввести надзвичайний стан.

Читайте такожГривня в крутому піке: долар і євро продовжують дорожчати

Про це йдеться в листі Національного банку до українських банків, в якому регулятор надав рекомендації для мінімізації негативного впливу поширення коронавірусу на фінансову стабільність, банківську систему і економіку України.

Відео дня

У НБУ наголосили, що фінансова система на сьогодні достатньо стійка, капіталізована і ліквідна, проте вкрай важливо подолати вірус паніки.

«Національний банк закликає банки до проведення активних комунікацій з клієнтами для інформування про план дій і роз'яснення поточної ситуації. Особливо це стосується безперебійної роботи банківської системи і надання фінансових послуг усім категоріям клієнтів», - наголошується в листі.

НБУ рекомендував банкам забезпечити безперебійну роботу всіх дистанційних систем обслуговування і контакт-центрів, тимчасово знизити тарифи на дистанційні та безготівкові послуги для заохочення населення до їх використання, проводити роз'яснювальну роботу з клієнтами про переваги використання дистанційних сервісів і безготівкових платежів.

Читайте такожВ українських банках не вистачає готівкової валюти – НБУ

Для збереження здоров'я працівників банків і їхніх клієнтів у НБУ закликали передбачити можливість дистанційної роботи персоналу на тих ланках операційного процесу, де це можливо, встановити чіткий графік роботи банківських відділень з обов'язковими перервами протягом дня на дезінфекцію і провітрювання.

У НБУ радять громадянам дотримуватися рекомендацій ВООЗ та МОЗ і без необхідності не відвідувати банківські відділення та уникати використання готівки, яка потенційно може бути носієм вірусу.

«У сьогоднішніх умовах важливо максимально за можливості залишатися вдома і користуватися послугами дистанційного банкінгу і безготівковими розрахунками», - наголосили в НБУ.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів ухвалив рішення про обмеження пасажирських перевезень на території України для запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Зокрема, введено заборону на залізничні, авіа- та автобусні міжміські та міжобласні пасажирські перевезення, а також на роботу метрополітенів.

Дозволяється торгівля продуктами харчування, пальним, засобами гігієни, лікарськими засобами та виробами медичного призначення. Також можна здійснювати банківську і страхову діяльність.

Органам влади, підприємствам і організаціям рекомендовано забезпечити організацію позмінної роботи співробітників, а за технічної можливості - також роботу в режимі онлайн.