США схвалили антикризовий пакет на $2 трлн \ фото УНІАН

Життя на планеті завмерло. Повернення до норми якщо і можливе, то обійдеться дорожче, ніж будь-яка з усіх післявоєнніх криз. Кінцевий рахунок вірус виставить через місяці, якщо не роки, але вже зараз Захід вносить передоплату за лікування і реабілітацію економіки - і рахунок йде на трильйони доларів.

Читайте такожЕкономіка впаде на 3,9%, безробіття зросте до 9,4%: Кабмін спрогнозував наслідки коронавірусу в Україні

Пандемія на Заході ще не досягла піку, і від її тривалості буде залежати, наскільки бідніше стануть жити люди. У більшості країн карантин триває тиждень-два, а влада попереджає, що в тій чи іншій формі він може тривати і півроку, передає Бі-бі-сі.

Відео дня

Приблизний масштаб лиха можна оцінити, побіжно глянувши на те, скільки грошей на цьому дуже початковому і попередньому етапі влади багатих країн обіцяють витратити на реанімацію економіки.

Суми гігантські, безпрецедентні і лякаючі. США схвалили антикризовий пакет на $2 трлн; Європа поки відклала півтрильйона, але збираться набагато більше. А в цілому країни "Великої двадцятки" до кінця березня вже пообіцяли витратити близько $5 трлн грошей платників податків на боротьбу з нинішньою кризою - це приблизно 6% річного обсягу світової економіки.

І на відміну від попередніх криз, мова йде не про друкування нових грошей центробанками, а про перерозподіл вже існуючих загальних реальних доходів суспільства на користь найбільш постраждалих.

Іншими словами, збідніти повинні всі. Ті, хто виживе, заплатять за тих, хто не переживе. Переможців не буде. "Тепер вже ясно, що світ занурюється в рецесію, - передрекла спад світової економіки глава Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва. - Вона буде не меншою, а то й гіршою тієї, що ми пережили в 2009 році".

Глава МВФ не виключила відскок в 2021 році, але тільки в тому випадку, якщо пандемію вдасться приборкати, а породжені нею перекоси виправити. Для цього потрібно "запобігти хвилі банкрутств і звільнень, які загрожують не тільки відновленню економіки, але і суспільній злагоді". Коштує це дуже дорого.

Коронавірус виявив недоліки в системі охорони здоров'я одних країн і повний крах в інших. Перші невідкладні витрати пішли саме туди: тимчасові лікарні, термінова закупівля масок і обладнання, наймання медперсоналу. Коли пил осяде, більшості країн доведеться серйозно вкластися у вирішення проблем охорони здоров'я, виявлених цієї пандемією.

Проте грошей на це не буде, якщо економічна активність не відновиться, люди і бізнес не збережуть роботу і не продовжать платити податки. Тому для початку доведеться підтримати їх: субсидіями, податковими канікулами, пом'якшенням правил і прямою роздачею грошей.

На що крім порятунку хворих і створення вакцини Захід витратиться в першу чергу? У кожної країни свої рецепти, але ось приблизний список вже оголошених антикризових заходів.

Майже всі країни почали з допомоги перукарям, таксистам, дизайнерам і рестораторам. Вони обіцяють безоплатні гранти та пільгові кредити малому бізнесу, індивідуальних підприємців та самозайнятих.

Пряма роздача грошей: кожен американець отримає до $1200 готівкою, японцям і грекам теж обіцяють подарунки.

Пільгові кредити потрапили в біду і викуп компаній в найбільш постраждалих галузях. Список відкрили авіація і туризм, але він щодня поповнюється.

Податкові канікули: відстрочення платежів і соціальних зборів з компаній і індивідуальних підприємців.

Збільшення допомоги по безробіттю та пом'якшення вимог для його отримання. Ірландія, наприклад, обіцяє всім, хто втратив заробіток через Covid-19, допомогe в 350 євро на тиждень.

Кредитні канікули: відстрочка платежів за боргами компаній і фізичних осіб.

Дотація з державного бюджету на виплату зарплат співробітникам фірм, oj вимушено простоюють через карантин. У Чехії, Нідерландах і Великобританії влада обіцяла взяти на себе 80-90% платіжної відомості приватного бізнесу на кілька місяців.

Компенсація витрат на скорочення персоналу, щоб людям виплатили вихідну допомогу за кілька місяців, а не звільняли без копійки.

Оплачувана відпустка по догляду за дітьми, щоб батьки не поспішали виходити на роботу, поки школи закриті. У Франції - до двох тижнів за рахунок бюджету.

Деякі (наприклад, Швейцарія) навіть компенсують втрати від зриву конференцій та інших заходів.

Ці заходи обійдуться в трильйони доларів, гроші візьмуть у борг, а розплачуватися доведеться майбутнім поколінням. Однак без штучного дихання бізнес і населення можуть не пережити Covid-19.

"Нинішня криза - стовідсотково найсерйозніша і наймасштабніша на нашій пам'яті, - сказала  головний економіст клубу багатих країн ОЕСР Лоранс Бун. - Цього разу проблема не в нестачі ліквідності. Цього разу головна проблема - вірус".

"Фактично це означає, що ми стоїмо на порозі серйозної кризи", - сказала вона, додавши, що якщо не вдасться приборкати епідемію за пару місяців і вона повернеться наступної зими, жоден економіст у світі не візьметься передбачити, чим це обернеться.

У справі боротьби з вірусом ніхто поки не може зрівнятися з США. Найбагатша країна світу швидко вийшла в лідери за кількістю інфікованих коронавірусом і, незважаючи на публічний скепсис президента Дональда Трампа, поставилася до епідемії як до неприємності історичного масштабу.

Конгрес виділив понад $2 трлн на реанімацію економіки. Півтрильйона отримають великий і середній бізнес, $350 млрд роздадуть дрібним підприємцям у вигляді пільгових кредитів. Американцям готівкою видадуть $300 млрд, і ще приблизно стільки ж піде на виплату допомоги тим, хто через вірус втратив роботу.

Незважаючи на значний обсяг антикризового пакету, що порівнянний з ВВП Бразилії, Італії чи Канади, конгресмени і Білий дім допускають, що цей рахунок не остаточний і в підсумку доведеться заплатити більше.

Схвалений Конгресом і підписаний Трампом у минулу п'ятницю закон обійдеться Америці приблизно в 10% її річного ВВП. Інші країни поки виступають скромніше, але деякі вже виділили зіставні суми.

Друга найбільша економіка в світі - Євросоюз - поки не може домовитися про спільні стимули. Однак на національному рівні гроші вже течуть рікою.

Німеччина виділила понад 150 млрд євро, або 4,5% ВВП, і пообіцяла в разі необхідності збільшити антикризовий пакет до 800 млрд євро, що становить четверту частину німецької економіки.

З найбільш постраждалих від коронавірусу країн ЄС Франція виявилася найшвидшою: вона готова розщедритися на 350 млрд євро (15% ВВП). Італія відклала 25 млрд євро, Іспанія - не більше 10 млрд. Це не більше кількох відсотків їхнього річного випуску, і ніхто не вірить, що цього вистачить.

Нідерланди збираються витратити до 20 млрд євро, або 2% ВПП тільки в найближчі три місяці. Приблизно стільки ж вже виділили Данія, Польща, Португалія, Ірландія і Чехія. Інші, на кшталт Австрії, Греції, Швеції та Естонії, вирішили не розраховувати на краще, а готуватися до гіршого: вони відписали від 5% до 10% ВВП на боротьбу з новою кризою.

Аналогічним чином вчинили інші розвинені країни, включаючи Австралію, Канаду, Ізраїль. Інші, на кшталт Японії, поки підраховують збитки і оформляють компенсації.