Зеленський підписав закон про зниження допорогових закупівель у системі Prozorro до 50 тис. грн / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський підписав закон «Про внесення змін до закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель» № 114-ІХ, ухвалений парламентом 19 вересня.

Про це повідомили у прес-службі глави держави.

«Закон має на меті забезпечення ефективного, прозорого та якісного здійснення публічних закупівель, запобігання проявам корупції, розвиток конкурентного середовища та добросовісної конкуренції у сфері публічних закупівель в Україні», - йдеться у повідомленні.

Відео дня

У прес-службі зауважили, що документ містить низку нововведень, які сприятимуть підвищенню ефективності закупівель, запровадженню персональної відповідальності за порушення законодавства у сфері закупівель, удосконаленню механізму оскарження тендерів, гармонізації з міжнародними стандартами.

Читайте такожНардеп від "Слуги народу" пропонує прибрати авторизовані електронні майданчики з Prozorro

Зокрема, згідно із законом, використання електронної системи ProZorro стає обов’язковим для здійснення державних закупівель вартістю від 50 тисяч гривень (раніше поріг був від 200 тисяч гривень). Це допоможе вивести з тіні понад чверть мільйона закупівель на рік, наголосили у прес-службі.

Також закон зобов'язує замовника надавати звіти у систему ProZorro про всі закупівлі вартістю від 1 копійки (раніше – від 50 тисяч гривень).

«Бізнес, який переміг у тендері, матиме 24 години на виправлення незначних помилок у тендерній пропозиції. Це дозволить підприємцям не втратити тендер, а держзамовнику зберегти найбільш економічно вигідну пропозицію», - зазначається у повідомленні.

Також документ впроваджує диференційовану платню за подання скарги в Антимонопольний комітет України (через окрему постанову Кабміну). Це дасть змогу припинити необґрунтоване оскарження великої кількості закупівель і затримку проведення тендерів. Також закон передбачає повернення плати у разі задоволення скарги постачальника. За невиконання рішення АМКУ передбачена відповідальність керівника замовника та штраф.

Крім того, додали у прес-службі, закон посилює відповідальність за порушення законодавства для недобросовісних замовників і запроваджує персональну відповідальність посадових осіб. Зокрема, якщо будуть придбані товари, роботи та послуги до/без закупівлі або буде укладено договір до/без закупівлі, то на керівника замовника чекає штраф від 2 до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Також законом передбачений інструмент для боротьби з демпінгом – система вказуватиме на аномально низьку ціну, і постачальник має її обґрунтувати для укладення договору із замовником.

Документ також передбачає нові інструменти для підвищення ефективності закупівель, зокрема електронні каталоги ProZorro Market та посади уповноважених осіб для професіоналізації закупівель.

Крім того, закон продовжує на 2 роки термін закупівель ліків і вакцин через міжнародні організації (до 2022 року). Перелік ліків і порядок закупівель затверджуватиме Кабінет Міністрів України.

Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців після публікації, крім розділу VI, який вводиться в дію через 12 місяців з дня опублікування.

Як повідомляв УНІАН, 19 вересня Верховна Рада ухвалила закон № 1076 «Про внесення змін до Закону України «Про державні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення державних закупівель».

Народний депутат України Роксолана Підласа, доповідаючи за законопроектом, наголосила, що після ухвалення цього документа купувати у «своїх» стане набагато складніше, а корупції в закупівлях буде набагато менше.