Ілюстрація REUTERS

Рубль і ОФЗ помітно подешевшали у вівторок на тлі нових багаторічних мінімумів нафти, а також нервозності глобальних інвесторів після вчорашньої паніки на нафтовому ринку США через падіння фронт-ф'ючерсів до від'ємних значень.

Читайте такожІсторичне падіння цін на нафту: як вплине дешеве "чорне золото" на світ і Україну

До 17.40 котирування пари долар/рубль розрахунками "завтра" були на позначці 76,67, і рубль втрачає 1,5% від рівнів попереднього закриття. Раніше рубль падав до 77,36 - мінімуму з 3 квітня. До євро рубль дешевшає на 1,7% до 83,40, пише Рейтер.

Відео дня

На нафтовому ринку червневі ф'ючерси Brent подешевшали на 20% до $20,50 за барель, раніше відзначившись на мінімумі з травня 2006 року, $18,10.

Червневі контракти WTI подешевшали на 25% з початку дня, і зараз барель оцінюється в $15,40, раніше відзначившись на мінімумі з березня 1999 року, $11,79.

Російський сорт Urals зараз пропонується на спотовому ринку Північно-Західної Європи з $9,60 за барель, як у дефолтному 1998 році.

Напередодні ж ціна на травневі ф'ючерси WTI, чия експірація припадає на сьогодні, після завершення американських торгів зафіксувалася на позначці мінус $37,63 за барель, а внутрішньоденне падіння становило 305%, оскільки спекулятивні гравці агресивно позбувалися контрактів, щоб не зв'язувати себе необхідністю приймати реальну нафту після експірації контрактів.

Читайте такожУ Кремлі заявили, що не потрібно "надавати апокаліптичного забарвлення" зниженню цін на нафту

Пандемія коронавірусу скоротила світовий попит на нафту приблизно на 30% з початку березня, при цьому одночасно спостерігалося зростання пропозиції після розвалу попереднього пакту ОПЕК+. Нова угода починає діяти в травні, але аналітики побоюються, що заявленого скорочення майже 10 мільйонів барелів і можливого зниження видобутку низкою інших країн може виявитися недостатньо для швидкого балансування підірваного коронавірусом нафтового ринку.

У фокусі уваги - свіжі дані про запаси у США, сьогодні після 23.00 від Американського інституту нафти, а завтра ввечері - офіційна статистика.

Дохідність 10-річного бенчмарка на ринку ОФЗ зростає на 16 базисних пунктів, в межах 13-18 базисних пунктів зростає дохідність інших бенчмарків, що не виглядає трагедією і панікою в поточних умовах і з урахуванням досягнутих вчора багатотижневих мінімумів дохідності.

Від істотнішого зниження рубль могли утримувати продажі валюти російським Центробанком в рамках бюджетного правила та в рахунок угоди з пакетом акцій Сбербанку. Минулого четверга і п'ятниці регулятор міг продавати приблизно по $200 мільйонів, згідно з підрахунками Рейтер.