Ілюстрація REUTERS

Травневі ф'ючерси на американську нафту WTI знову опустилися на негативну територію у вівторок після падіння майже до мінус $40 на попередній сесії через побоювання, що США вичерпають потужності для зберігання в умовах надлишку сировини, викликаного пандемією коронавірусу.

Читайте такожЕксперт розповів про причини та наслідки різкого обвалу на нафтовому ринку

Ціна на нафту Brent також впала у відповідь на обвал попиту після зниження економічної активності.

Відео дня

Травневі ф'ючерси на WTI торгувалися на рівні мінус $5,80 за барель до 14:14 після падіння до мінус $37,63 напередодні, пише Рейтер.

Червневий контракт, який торгується активніше, впав на 19,6% до $16,43 за барель.

Ф'ючерси на Brent впали на 17% до $21,22.

"Нещодавно узгоджені скорочення видобутку не надто сприяють розв'язанню проблеми перенасичення на глобальному ринку в короткостроковій перспективі", - повідомила JBC Energy.

Запаси нафти в США, як очікується, зросли приблизно на 16,1 мільйона барелів за тиждень, що завершився 17 квітня, після рекордного в історії підйому тижнем раніше, показало проведене опитування Рейтер п'яти аналітиків.

Американський інститут нафти оприлюднить дані про запаси о 23.30.

Читайте такожУ Кремлі заявили, що не потрібно "надавати апокаліптичного забарвлення" зниженню цін на нафту

Як пишуть "Ведомости", ціна на барель російської нафти сорту Urals опустилася нижче $10, свідчать дані Refinitiv. В 12.13 Urals з поставкою в порти Середземномор'я продавалася за ціною грудня 1998 року - $8,48 за барель.

Від ціни на нафту марки Urals залежать доходи російського бюджету і макроекономічна стабільність. У травні, за прогнозами Bloomberg, російський бюджет буде отримувати за експорт нафти менш як $1 за барель. У бюджеті на 2020 рік закладена ціна $42,45 за барель Urals, нафтогазові доходи за ціни вище цього рівня надходять в резерви, а коли вона нижча, Центробанк продає накопичену у фонді національного добробуту валюту, щоб фінансувати бюджетні витрати.

Нагадаємо, 20 квітня стався історичний обвал цін на північноамериканську нафту WTI. Спочатку вона подешевшала до $ 0,01 за барель, а потім її котирування стали негативними. Травневі ф'ючерси, які закінчуються 21 квітня, торгувалися по $40 за барель.