Національний банк України затвердив Положення про порядок державної реєстрації НБУ іноземних інвестицій.

Це передбачено Постановою НБУ "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" (реєстрація Мін`юсту від 1 березня 2010 р. під № 195/17490), текст якого має УНІАН.

Положення передбачає, що іноземний інвестор у термін, що не перевищує 30 днів з дати здійснення іноземної інвестиції, повинен подати в НБУ ряд документів для її реєстрації.

Відео дня

Реєстрація іноземних інвестицій передбачена українським законодавством з 24 листопада 2009 року, з дня набрання чинності закону, яким Нацбанк зобов`язувався розробити і ухвалити відповідне Положення.

НБУ звертає увагу на те, що для іноземних інвестицій, які були здійснені в Україну в період з 24 листопада 2009 р. до дати набрання чинності Постанови № 762, початком відліку 30-ти денного терміну вважається не дата їх фактичного здійснення, а дата набуття чинності Постановою № 762.

Крім того, зазначеною постановою внесені зміни до Положення про порядок іноземного інвестування в Україну. Зокрема, інвестиційним буде вважатися тільки той внесок, який здійснений іноземним інвестором - юридичною особою без права зменшення суми вкладу.

З Положення виключено вимогу щодо обов`язкового використання рахунку торговця цінними паперами щодо операцій здійснення/повернення портфельних інвестицій.

Постановою № 762 також вносяться зміни до Положення про порядок і умови торгівлі іноземною валютою. Зокрема, у порівнянні з попередньою редакцією, передбачена можливість купівлі іноземної валюти з метою виконання уповноваженим банком власних зобов`язань за депозитними операціями в іноземній валюті виключно в частині повернення відсотків за вкладами (депозитами) в іноземній валюті.

Дія цієї норми поширюється на всі операції уповноваженого банку щодо повернення вкладів (депозитів) в іноземній валюті, які будуть здійснюватися на підставі договорів банківського вкладу (депозиту), укладених або пролонгованих після набрання чинності Постанови № 762. «Тобто, купівля уповноваженим банком іноземної валюти з метою виплати клієнтові суми вкладу (депозиту), розміщеного в іноземній валюті, у цих випадках забороняється. Ця операція повинна здійснюватися уповноваженим банком за рахунок власних коштів в іноземній валюті», - йдеться у супровідному листі до Постанови № 762.

Постанова № 762 набуває чинності з дня її офіційної публікації.