Державна митна служба України передала на розгляд Міністерства фінансів два законопроекти, які унеможливлюють продаж на митній території незаконно ввезених або непризначених для продажу високоліквідних товарів іноземного виробництва.

Про це в інтерв'ю «Дзеркалу тижня. Україна» повідомив голова Держмитслужби Ігор Калєтнік.

«Пропонується внести зміни до Податкового кодексу і Закону України «Про використання реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг». Щоб для обліку на складах і в місцях реалізації товарів іноземного виробництва обов’язково використовувалися митні документи, на підставі яких товар був завезений на територію України в режимі імпорту. Законопроекти передбачають обов’язкову вимогу для платників єдиного податку запровадити облік придбання товарів іноземного виробництва, а також здійснювати їх продаж з використанням касових апаратів», - сказав І.Калєтнік.

Відео дня

Крім того, за його словами, пропонується створити єдину систему обліку та контролю товарів між податковою і митницею.

Планується визначити податкові органи контролюючими в тому, що стосується підтвердження набуття товарами іноземного виробництва статусу українських товарів, і передбачити необхідність вказувати у податковій накладній номер і дату вантажної митної декларації при поставці іноземних товарів.

«Така система дозволить забезпечити повну прозорість внутрішньої торгівлі, захистить права легальних виробників, унеможливить великомасштабну контрабанду, контрафактне виробництво і збут такої продукції, оскільки великі партії нелегальних товарів стануть помітними і вразливими для державного контролю. Те, що до ухвалення таких рішень Україна прийшла через 21 рік незалежності, є ознакою того, що легалізація і детінізація економіки - це реальність», - зазначив голова Держмитслужби.

Він підкреслив, що «в країні є політична воля нарешті навести порядок у цьому ключовому питанні».

«Ми зробимо все для ухвалення цих законопроектів. Щоб ви не сумнівалися у наявності політичної волі, Мінфін уже ухвалив перші рішення в цьому напрямку. Уже сьогодні стосовно чотирьох груп товарів, які належать до предметів розкоші, діє обов’язкова вимога про наявність первинної декларації на товар у місцях реалізації. Цей захід торкнувся продажу годинників, дорогоцінних каменів, ювелірних виробів та побутової техніки», - резюмував І.Калєтнік.