tsn.ua

Під час запланованого на 4-5 червня в Брюсселі саміту "Великої сімки" глави держав мають намір посилити санкції проти Росії через її дій в Україні.

Про це повідомили дипломатичні джерела в Європейському Союзі, який виступає господарем саміту, передає Радіо Свобода.

Спочатку зустріч глав держав планувалося провести в Сочі у форматі "Вісімки", але через анексію Росією Криму, саміт був перенесений в Брюссель і проводиться без участі Росії.

Відео дня

Дипломатичні джерела в Брюсселі заявили 3 червня, що значна частина зустрічі буде присвячена ситуації в Україні і відносинанам з Росією.

У той час як лідери "Сімки" мають намір підтвердити свою прихильність подальших санкцій проти Росії, "якщо того вимагає ситуація", пріоритет в даний час віддається "дипломатичним і політичним зусиллям" щодо врегулювання кризи, сказав європейський дипломат.

Він відмовився повідомити, які дії Росії зможуть призвести до подальших санкцій, заявивши, що це питання будуть вирішувати глави держав.

Читайте такожСША хочуть провести консультації з Європою щодо третього рівня санкцій проти Росії

Як пишуть «Ведомости», провідні світові держави проведуть зустріч, «залишивши президента Росії Володимира Путіна без переговорів у відповідь на захоплення Криму і участь Росії в дестабілізації на сході України».

На саміті, який спочатку планувався в Сочі, будуть обговорювати зовнішню політику, економіку, торгівлю та енергетичну безпеку. Останнє питання є особливо чутливим для Європи після декількох місяців напруженості з Москвою.

Незважаючи на те, що Росія вперше з моменту вступу в G8 - 1997 р. - не буде брати участь у саміті, Путін має намір провести переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, президентом Франції Франсуа Олландом і прем'єром Великобританії Девідом Кемероном під час святкування 70-річчя з дня висадки союзних військ у Нормандії.

Читайте такожОбама каже, що США досягли ізоляції Росії на міжнародній арені

Рішення відмовити Росії у проведенні саміту було прийнято членами G7 - США, Німеччиною, Францією, Великобританією, Канадою, Японією та Італією - в березні, після анексії Криму Росією.

«Всім відомий контекст цієї наради. Це драматичні події - порушення суверенітету і територіальної цілісності України Росією. І це є причиною, через яку глави держав і урядів групи G7 вирішили на полях саміту з ядерної безпеки (24 березня в Гаазі) зібратися в Брюсселі у форматі «сімки», - заявило журналістам напередодні саміту європейське дипломатичне джерело на умовах анонімності. У бельгійській столиці саміт проходить вперше.

На думку чиновників, які брали участь в організації саміту, Москва повинна пройти довгий шлях, аби довести, що Росія здатна поводитися як «нормальна демократична країна», пише Reuters.

«Трохи рано на цьому етапі, але я не виключаю, що глави держав обговорюють, як вони бачать майбутнє G7 або G8, - заявив агентству європейський чиновник. - Саме Росія дистанціювалася від G8 своїми діями в Україні. Саме Росії слід поводити себе відповідно до норм міжнародного права і цінностей G8. Це було б передумовою для G8 знову стати G8».

Інший чиновник додав: «Ми не можемо виключити, що в разі загострення ситуації ЄС або G7 доведеться розглянути подальші заходи щодо Росії».

За словами чиновників, на саміті буде обговорюватися зовнішня політика, зокрема питання Росії, допомоги ЄС Україні, а також Сирія, Афганістан, Малі, Центрально-Африканська Республіка і Північна Корея.

Першим великим блоком порядку денного стане міжнародний, в якому переважатимуть Україна і відносини G7 з Росією в світлі української кризи.

Економічний блок почнеться в четвер вранці. Як очікується, будуть переважати теми торгівлі, в тому числі переговори «ЄС - США», «ЄС - Канада» і «ЄС - Японія» щодо вільної торгівлі, співпрацю у сфері ухилення від сплати податків і зусилля з підтримання відновлення світової економіки. Після цього лідери G7 мають намір обговорити питання енергетики, в тому числі зусилля з диверсифікації постачання і скорочення викидів вуглецю за допомогою підвищення енергоефективності.