Скільки готівки потрібно мати на випадок блекаута / фото ua.depositphotos.com

Російські окупанти вирішили занурити Україну в темряву, тому знищують своїми ракетами та дронами об'єкти енергетичної інфраструктури. У зв'язку з цим по всій країні виникають проблеми з електропостачанням, а, значить, і роботою банків, магазинів, різних установ тощо.

Доходило до ситуацій, коли українці нічого не могли купити, тому що через відсутність світла та зв'язку не працювали банківські термінали. Скільки триватимуть відключення світла в Україні - ніхто не може спрогнозувати точно, тому до блекауту краще підготуватися заздалегідь.

Чи працюватимуть банки під час блекауту - відповідь Приватбанку та monobank

У Приватбанку повідомили, що частина їх відділень будуть працювати під час блекаута – їх всього 100. Тут працюють банкомати і термінали, а також можна буде отримати необхідні послуги. Решта ж відділення банку будуть відкриватися в залежності від наявності струму.

Відео дня

Засновник найпопулярнішого мобільного банку в Україні Олег Гороховський запевнив, що команда готова до тривалих відключень світла й картами можна буде розрахуватися в магазинах, які працюють на генераторах. Українців запевнили, що мобільний додаток та всі основні сервіси оплати будуть доступні.

Варто відзначити, що до блекауту підготувалися і системи інших банків, які є в Україні. За даними НБУ, без світла по всій Україні повинні працювати понад тисяча відділень банків.

Дізнатися, які банківські відділення працюють, можна на спеціальній інтерактивній карті НБУ за посиланням.

Скільки грошей потрібно мати на випадок блекаута - відповідь експертів

Економічні експерти сходяться на думці, що мінімальний період, на який необхідно мати готівкові кошти під час блекаута, - тиждень. Щоб розрахувати потрібну суму, необхідно витрати за місяць розділити на кількість днів в ньому – так ви дізнаєтеся середні витрати в день. Дану суму необхідно помножити на сім – так ви дізнаєтеся, скільки готівки необхідно на тиждень блекаута.

Що стосується максимального періоду, то це вже залежить від можливостей зберігати накопичення в готівці, але не менше двох-трьох місяців. Відкладених коштів повинно вистачити на покриття базових потреб всіх членів сім'ї в зазначений період.

У чому краще зберігати гроші на чорний день

Готівкові кошти не можна зберігати в одній валюті. Для більшої зручності бажано частину коштів зберігати в гривні, частину в доларах та частину в євро, якщо є така можливість.

У разі, якщо грошей не багато, то варто вибрати найбільш стабільну та ліквідну валюту. В цьому випадку найкраще для себе визначити, яка валюта зручніше – долар або євро.

Вас також можуть зацікавити новини: