Фото ua.depositphotos.com

Непослідовна позиція міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка призвела до того, що міжнародні фармацевтичні компанії, які не вийшли із РФ та своїми податками фінансують російську військову агресію, продовжують працювати в Україні. Про це пише РБК-Україна.

Так, без жодних обмежень в Україні продовжують продавати свої ліки компанії KRKA (Словенія), Servier (Франція), Берлін-Хемі (Німеччина), а також частково угорська Gedeon Richter. Жодна з них не вийшла із російського ринку.

"Якщо узагальнювати прямолінійно, то податки європейських виробників ліків йдуть на те, щоб Росія виготовляла зброю з метою вбивства українців", - йдеться у статті.

Відео дня

За приблизними підрахунками, за річну суму податків від згаданих чотирьох компаній РФ могла б виготовити, наприклад, 320 ракет Х-22.

Фото РБК-Україна

У ЗМІ нагадали, що на початку широкомасштабного вторгнення Ляшко звернувся до міжнародних фармкомпаній із закликом ігнорувати Росію, не вести з нею бізнес та не поставляти до неї товари. Однак МОЗ навіть не застосувало проти цих компаній наявного правового механізму.

Зокрема, у червні 2022 року набули чинності зміни до закону, які дозволили обмежувати обіг лікарських засобів, виробництво яких розташовано на території РФ або Білорусі. Скасувати держреєстрацію також дозволено, якщо заявник або його представник прямо або опосередковано пов’язані з російськими компаніями.

З моменту прийняття закону чаткове обмеження обігу лікарських засобів, пов’язаних з РФ, було застосоване лише проти угорської компанії Gedeon Richter.

За даними видання, KRKA організувала для українських пацієнтів благодійну пожертву на 6 млн грн (150 тис. доларів). Утім, це майже в тисячу разів менша сума, ніж податки, які KRKA сплатила у 2022 році у бюджет РФ – 120,45 млн доларів.

"Непослідовність міністра Ляшка найчіткіше проявилась у кейсі із "Серв’є". На початку широкомасштабного вторгнення міністр казав фармацевтичним компаніям, що не може бути ніяких таємних змов з військовими злочинцями. Але уже в травні 2023-го Ляшко підписав із фондом "Меценат Серв’є" Меморандум про взаєморозуміння", - зазначає видання.

Таким чином, українське МОЗ своїм мовчанням стає співучасником російської агресії, хоч і має законні механізми, якими може підштовхнути фармгігантів до виходу з РФ, констатується у публікації.