Рева розкритикував пенсійну реформу / фото УНІАН

Законопроект про накопичувальну пенсійну систему в Україні, автором якого є голова комітету з питань соціальної політики Галина Третьякова, у разі його ухвалення може призвести до створення фінансової піраміди. Пенсіонери втратять свої накопичення.

Про заявив колишній міністр соціальної політики Андрій Рева, пише 24 Канал.

Як пояснює Рева, чинна солідарна пенсійна система передбачає сплату роботодавцем внесків 22% в Пенсійний фонд, з якого потім пенсіонерам виплачують індивідуальну пенсію. Водночас, зауважує екс-чиновник, існує третій рівень пенсійних накопичень. Якщо є зайві кошти, їх можна розмістити в недержавному пенсійному фонді і сплачувати певну суму. Через кілька років до основної пенсії додасться ще й те, що накопичено у фонді.

Відео дня

"Натомість у законопроекті Третьякової пропонується зобов’язати роботодавців відраховувати гроші, які сьогодні йдуть у солідарну систему, в недержавний пенсійний фонд. Це фактично державна фінансова піраміда. Людей зобов’яжуть частину грошей, які сьогодні йдуть у солідарну систему, передавати в накопичення страховим компаніям. Тобто ви не зможете ухилитися від сплати", – зауважує Андрій Рева.

Читайте такожЕкс-міністр Рева про впровадження другого рівня пенсійної системи: афера століття

За його словами, згідно з висновком Головного науково-експертного управління, запровадження третього рівня пенсійного забезпечення, який діє в Україні понад 15 років, виявилося, що це невдалий експеримент.

Зокрема, з погляду результатів майбутніх виплат. Більшість населення України не заощаджує, бо не має такої змоги. Мало або зовсім нічого не знає про недержавні пенсійні фонди, погано орієнтується в фінансових питаннях і загалом в інвестиціях. А також не довіряє фінансовим установам.

Як підкреслює Андрій Рева, те, що цей законопроект не можна ухвалювати в такому вигляді, підтверджує негативний досвід країн Східної Європи з більш розвиненою економікою і досконалим правовим порядком, які згортають другий і третій рівні пенсійного накопичення.

"Досвід наших сусідів показує, що фінансова піраміда ніде в Східній Європі себе не проявила позитивно. Вони згортають ці системи. А у нас представники колишнього страхового бізнесу лобіюють цю систему. Але вона не призведе до збільшення пенсій", – переконаний Андрій Рева.