Національний банк України працює ефективно, незважаючи на інформаційні атаки та політичні інтриги навколо кадрового складу. Найкращим доказом цього є макроекономічна стабільність, облікова ставка та рівень золотовалютних резервів, повідомляє телеканал "Еспресо".

"Очільник Національного банку Кирило Шевченко формує власну команду: НБУ підсилився новим топменеджером. Рада Нацбанку призначила заступником голови регулятора Сергія Ніколайчука. Він з 2004 до 2019 пройшов шлях від економіста до директора Департаменту монетарної політики та економічного аналізу", - йдеться в сюжеті.

Однак напередодні керівник та 9 співробітників Департаменту ліцензування оголосили про відставку, звинувачуючи керівництво НБУ в централізації прийняття рішень.

Відео дня

Як з’ясували журналісти, працівники насправді не звільнились, попросивши відтермінувати рішення на кілька місяців. Для банка це ускладнює пошук нових кадрів – їх не можна набирати, поки посади не стануть офіційно вакантними.

За словами політолога Дмитра Марунича, молоді банкіри стали заручниками чужих політичних ігор, а прохання відтермінувати звільнення доволі прозаїчна. Річний оклад деяких з них складав 3 млн гривень, що не завжди можна отримати в навіть у приватному секторі.

Фахівці відзначають, що за рік перебування на посаді голови Кирила Шевченка Національний банк продемонстрував хороші результати.

"Подивіться на облікову ставку, золотовалютні резерви, кредитну політику. Ми абсолютно задоволені тим, що Шевченко і правління роблять в Національному банку", - коментує голова Комітету ВР з питань фінансової, податкової і митної політики Данило Гетманцев.

З ним погоджується член Ради НБУ Василь Горбаль: "Коли Шевченко отримав великий кредит довіри від Верховної Ради, я сам ратував за те, щоб головою НБУ був банкір-практик. Аби Нацбанк став більш україноцентричним, відкритим для українських банків та їх клієнтів".

За його словами, керівництво Нацбанку провадить саме таку політику, яка побудована на принципах компетентності та колегіальності.

Нагадаємо, експерти назвали інформаційну кампанію проти Кирила Шевченка спробою зірвати переговори з МВФ і погіршити співпрацю України з міжнародними партнерами.