Зростання української економіки на 4,6% у 2021 році очікувати не варто / REUTERS

Прогнозованого зростання ВВП на 4,6% наступного року, який закладений в проект Державного бюджету-2021, очікувати не варто.

Читайте такожМВФ покращив прогноз падіння економіки України цього року

Таку думку висловив голова Комітету економістів України, кандидат економічних наук Андрій Новак на прес-конференції в УНІАН.

Відео дня

"Бюджет розрахований на зростання 4,6%, якого точно не буде у 2021 році. Такого зростання кризової, проблемної економіки України не буде, навіть у провідних країн світу такого не буде. З мінусом ми закінчимо цей рік, питання тільки в тому, наскільки великим він буде. Другий квартал показав падіння на 11%, і при такому обвалі очікувати, що в наступному році економіка раптом почне рости, на цій ілюзії побудований проект бюджету-2021", - сказав Новак.

Ризик невиконання бюджету-2021

Експерт зазначив, що існує реальний ризик невиконання дохідної та видаткової частин бюджету на наступний рік, і протягом 2021 року уряду доведеться терміново залучати держборг, щоб покривати різницю від неправильної побудови бюджету, заснованого на нереалістичному прогнозі зростання економіки.

"У нас знову буде борговий рік, і ми будемо залежні від того, чи дасть нам МВФ транш або не дасть, чи дасть нам транш ЄС... неправильне макропрогнозування бумерангом повертається у вигляді зростання держборгу, дефіциту бюджету і, як ми бачимо, подальшої девальвації гривні", - підкреслив Новак.

Що забезпечить зростання української економіки

Присутній на прес-конференції аналітик міжнародної фінансової компанії "Телетрейд" Сергій Родлер зазначив, що зараз складно сказати, шляхом чого можна буде забезпечити таке зростання економіки, тому що в поточних реаліях це зробити складно.

Він нагадав, що в проекті бюджету передбачається збільшення мінімальної заробітної плати у 2021 році до 6,5 тисячі гривень, що відбуватиметься в два етапи - до 6 тисяч гривень з початку 2021 року і до 6,5 тисячі гривень з 1 липня.

"Для мене залишається відкритим питання, як і шляхом чого будуть підвищувати заробітні плати? Тому що згідно з прогнозами, ВВП наступного року має зрости на 4,6%. Це означає, що, згідно з очікуваннями, бізнес в країні зможе виробити більше товарів і послуг і з їх реалізації будуть платити податки. Однак дивімось на речі реально. У 2021 році коронавірус нікуди не дінеться... Тобто чи зможе наш уряд забезпечити роботу бізнесу безперебійно, ось у чому питання", - сказав Родлер.

Дефіцит бюджету-2021

За його словами, згідно з таким планом, уряд має намір зібрати понад 1,07 трильйона гривень доходів, проте видаткова частина планується на суму 1,35 трильйона гривень. Відповідно, доходів бюджету вистачить лише на 80% витрат, Решта 20% (270 мільярдів гривень) доведеться брати в борг.

Навантаження зростання видатків бюджету знову ляже на підприємців / фото УНІАН

"У ситуації, що склалася, я вважаю, що знову навантаження ляже на підприємців, тому що коли уряд планує підвищити зарплати бюджетникам, потрібно подбати й про те, щоб платники податків заробляли більше. А хто відноситься до платників податків? Підприємець. І за поточних умов, я маю на увазі можливі карантинні обмеження, навряд чи вони стануть заробляти більше", - підкреслив аналітик.

Перспективи курсу гривні

Що стосується курсу національної валюти, то присутній на прес-конференції фінансовий консультант Центру Біржових Технологій Дмитро Чих повідомив, що подальше зміцнення національної валюти виглядає малоймовірним, особливо на тлі другої хвилі пандемії. При посиленні карантинних обмежень, на думку експерта, долар, ймовірно, оновить максимуми і досягне рівня 29,1 гривні/долар до кінця 2020 року.

"Протягом жовтня ми спостерігаємо, як європейська валюта рухається в діапазоні 33-33, 80 гривні/євро. При розвитку оптимістичного сценарію Євро закріпиться нижче рівня 33 гривень, а потім продовжить зниження до позначки 31,50. Песимістичний сценарій передбачає 35-36 гривень за 1 євро. До ослаблення гривні може призвести друга хвиля пандемії й відмова в кредитуванні від міжнародних партнерів", - зазначив Чих.

Експерти в ході прес-конференції також висловили думку, що отримання траншу МВФ малоймовірно до кінця поточного року. За словами Чиха, дефіцит держбюджету в розмірі 6% йде в розріз з очікуваннями Фонду. А Новак зазначив, що на сьогодні вимоги МВФ, а за ним друга частина траншу ЄС, є загальнополітичними щодо боротьби з корупцією, і вся увага прикута до створених антикорупційних органів, ефективності яких немає.

Що цьому передувало

  • Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства оцінило падіння ВВП України в першому півріччі в 6,5%, у тому числі в другому кварталі року – в 11%.
  • Падіння ВВП України за підсумками 7 місяців року сповільнилося до 6,2% з 6,5% у першому півріччі.