В Україні можуть приватизувати державні банки / фото УНІАН

У Міністерстві фінансів повідомили, що у період військового стану стратегії щодо зменшення частки держави не є доцільними та актуальними, а до питання реорганізації державних банків повернуться у післявоєнний період, йдеться у відповіді Мінфіну на запит УНІАН.

"Основними напрямами (стратегії на період дії воєнного стану - УНІАН) передбачено, що у період воєнного стану є неактуальним та недоцільним досягнення очікуваних у мирний період показників діяльності банків державного сектора, а також неможливо виконати ключові аспекти, пріоритети та показники діяльності, визначені стратегіями розвитку кожного з банків державного сектору", - йдеться в повідомленні.

При цьому у відомстві підкреслили, що не пізніше ніж протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану чи стану війни міністерство спільно з банками державного сектору мають забезпечити підготовку та внесення на розгляд вищого органу управління банком оновлені основні напрями (стратегічні принципи) діяльності таких банків та відповідно оновлені і актуалізовані власні стратегії їхнього розвитку.

Відео дня

Скільки банків в Україні контролює держава - довідка

Станом на початок 2023 року держава контролює понад 50% активів банківського сектору України, що впливає на конкуренцію на ринку та якість трансмісійного механізму.

Засадами стратегічного реформування державного банківського сектору, схваленими Кабінетом міністрів у вересні 2020 року, було визначено, що мета держави - до 2025 року зменшити частку ринку державних банків до 25%.