Наступного тижня вартість долара буде в межах 41 грн / фото ua.depositphotos.com

З 14 по 20 листопада курс долара в Україні підросте на тлі прискорення інфляції. Але ці зміни не будуть раптовими, і вартість долара залишиться в межах 41 грн (порівняно з 40,6 попереднього тижня).

Як розповів Obozrevatel директор департаменту казначейства Cominbank Герман Марченко, невеликі коливання курсу долара допустимі для країни в стані війни.

Але на користь стабільності гривні грає цілий ряд факторів. Саме вони і будуть компенсувати "інфляційне" подорожчання долара:

Відео дня
  • зниження ажіотажного попиту на готівковий долар і зменшення розриву між попитом і пропозицією до 20%;
  • ефективність депозитних програм з придбання безготівкового долара за курсом комерційних банків (37-38 грн/дол.) з подальшим їх розміщенням на депозитах;
  • своєчасне ухвалення бюджету на 2023 рік, в якому знижено інфляційний прогноз, а очікуваний курс не повинен перетнути позначку в 45 грн;
  • успіхи ЗСУ - поступове звільнення правобережжя Херсонської області та просування на інших ділянках фронту;
  • очікуваний саміт G20, на якому одним з питань стане різнобічна допомога Україні.

"Спрацює механізм інерції ринку: зміни не будуть раптовими. Саме тому протягом наступного тижня "маятник" курсу перебуватиме в межах 39,5-41 грн/дол., що принципово не відрізнятиметься від ситуації двох останніх тижнів і цілком допустимо для країни в стані війни", - стверджує Марченко.

Курс валют в Україні: що потрібно знати 

Як повідомляв УНІАН, 24 лютого, в перший день повномасштабного вторгнення Росії, Національний банк зафіксував офіційний курс на рівні 29,25 грн/дол.

21 липня НБУ послабив офіційний курс гривні на 25% до 36,57 грн/дол.

У проекті державного бюджету на наступний рік Кабінет Міністрів передбачив середній курс гривні 42,2 грн/дол., а наприкінці 2023 року чиновники прогнозують його на рівні 45,8 грн/дол.

Як заявив керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій, якщо з Херсонського напрямку продовжать надходити Хороші новини, то у гривні є шанс на ще більше зміцнення.

Вас також можуть зацікавити новини: