Наступного тижня в Україні можливі зміни готівковогокурсу / фото ua.depositphotos.com

Наступного тижня на валютному ринку в Україні не прогнозується великих змін, проте з другої половини тижня очікується поступове "передсвяткове" пожвавлення, що може відобразитися на готівковому курсі. Про це в коментарі УНІАН розповів директор департаменту казначейства Cominbank Герман Марченко.

"За всіма ознаками, в період із 3 по 9 квітня на валютному ринку не станеться глобальних пертурбацій: за незначних поточних коливань в межах 0,3-0,5 грн, курсовий коридор не зазнає суттєвих змін. Так, курс долара знаходитиметься в діапазоні 37,30-38,30 грн, а євро - 40-41 грн", - сказав експерт.

Проте, за його словами, з другої половини тижня очікується поступове "передсвяткове" пожвавлення на готівковому ринку, що триватиме до Великодня.

Відео дня

"За нашою оцінкою, починаючи з 6-7 квітня і впродовж наступних 10 днів, пропозиція на готівковому ринку може зрости на 5-7%, що можливо відобразиться на готівковому курсі: долар і євро можуть "подешевшати" на 2-3% - до 37,3-38 грн/дол. та до 39,9-40,9 грн/євро відповідно", - сказав Марченко.

Він зазначив, що така ситуація цілком очікувана, адже завжди валютний ринок "реагує" на великі загальнонаціональні свята. До того, на тлі тимчасово зростання цін на продовольчі товари громадянам знадобиться "додаткова" готівка для придбання необхідного за сезоном. Водночас після свят роздрібний готівковий курс повернеться до звичних меж.

Марченко наголосив, що, як і на початку березня, ситуація на валютному ринку залежатиме від кількох головних чинників, зокрема, обсягу макрофінансової допомоги, контрольованого рівня інфляції, що не перевищує 1% на місяць (при цьому "святкове" зростання цін на продукти харчування не є підставою для зростання інфляції, адже ажіотаж є тимчасовим).

Також серед чинників впливу на валютний курс Марченко відмітив ефективні дії регулятора, експортні надходження, активізацію "внутрішньої" економіки та поновлення стабільної роботи великих підприємств у виробничих галузях та АПК.

"Таким чином, наступного тижня загальна ситуація на валютному ринку залишатиметься цілком контрольованою. Курсові коливання відбуватимуться переважно в усталених межах, але ми припускаємо, що під кінець тижня можливе незначне "просідання" готівкового курсу долара та євро на 0,3-0,5 грн", - резюмував експерт.

Курс валют сьогодні, 30 березня

Як повідомляв УНІАН, 30 березня курс гривні до долара в банківських обмінниках Києва зміцнився на 15 копійок – до 38,10 грн/дол.

Продати американську валюту в середньому можна за курсом 37,50 грн за дол.

Вас також можуть зацікавити новини: