Прогноз курсу валют у квітні / колаж УНІАН, фото REUTERS, фото УНІАН

Ситуація на валютному ринку наприкінці квітня мало чим відрізнятиметься від подій протягом всього місяця, проте можливе короткочасне зниження курсу іноземних валют. Про це у коментарі УНІАН розповів начальник департаменту казначейства "Глобус Банку" Тарас Лєсовий.

За його словами, великий обсяг отриманої макрофінансової допомоги з початку року (а це понад $10 млрд) дає змогу Нацбанку почуватися вільно і вряди-годи реалізовувати різноманітні тактики.

"Нагадаю, що протягом квітня були кількаденні поспіль періоди повільного зростання курсових показників, найбільше з яких склало 0,3 грн, але після того гривня відігрувалася, майже повертаючись до колишніх валютних показників (до слова, попри шалені майже щоденні зміни, з 1 січня по 1 квітня курс долара щодо гривні зріс в середньому на 2,6% - з 38 грн до 38,99 грн", – сказав банкір.

Відео дня

Лєсовий зазначив, що на ринку створена певна система валютних змін, яка може передбачати курсові відхилення в середньому на 1,5-2% від початкових показників тижня, однак в цій системі відсутня можливість різких курсових обвалів чи злетів. Тобто навіть за умов частих валютних змін, вони не нестимуть загрозу для валютного ринку.

"Варто окремо сказати, що орієнтовно з 26 квітня на готівковому ринку очікується поява нової тенденції: наближення Великодня може тимчасово збільшити кількість операцій на ринку, і ми припускаємо, що курс купівлі може дещо знизитися (знову-таки не більше ніж на 2%), однак це зниження не буде зненацька, воно відбуватиметься поступово, і залежатиме насамперед від темпів зростання пропозиції", – сказав експерт. 

В грошовому вимірі потенційне зниження курсів в період з 26 квітня по 10 травня може скласти 0,5-0,8 грн, однак вже після свята курсові показники, скоріше за все, повернуться до колишніх квітневих норм.

Лєсовий прогнозує, що впродовж 22-30 квітня основні виразники валютного ринку залишаться майже без змін:

  • валютні коридори на міжбанку та готівковому ринку будуть майже тотожними: 39-40 грн/дол. та 42-43,5 грн/євро та  39-40 грн дол. та 41-43,5 грн/євро відповідно;
  • поточні курсові зміни перебуватимуть в контрольованому стані: на міжбанку - до 0,2-0,3 грн, в банках та обмінних пунктах - до 0,5 грн;
  • стабільними залишаться й зміни між курсами купівлі та продажу: на міжбанку до 0,05 грн за $1, до 0,1 грн за €1, у комерційних банках до 0,5-0,6 грн на $1, до 0,8-1 грн на €1, в обмінних пунктах до 0,6-1 грн на $1, до 1-1,3 грн на  €1.
  • середні тижневі відхилення від "базового" (понеділкового) курсу складуть до 2%.

Таким чином, за словами Лєсового, в останні дні квітня, попри досить непримітні, звичні зміни, які не є загрозливими для нормального функціонування валютного ринку, на готівковому ринку може набрати обертів короткочасний тренд до збільшення пропозиції, що виявиться в незначному зниженні курсів валют.

"Однак загальна ситуація залишиться в межах усталеної "системи": курсові зміни відбуватимуться в межах коридорів без вагомого ризику якихось карколомних змін", – резюмував банкір.

Курс валют – останні новини

Готівковий курс долара до гривні в банках України у четвер, 18 квітня, зріс на 9 копійок – до 39,89 грн за долар в середньому. Середній курс євро до гривні сьогодні зріс на 5 копійок і складає 42,85 грн за євро. Продати європейську валюту можна за курсом 42,20 грн за євро.

За словами голови правління "Глобус Банку" Сергія Мамедова, в умовах, коли бюджетні прогнози збігатимуться з реальним станом справ, подальша девальвація гривні може скласти ще 4,4%, а до кінця року курс національної валюти теоретично знижуватиметься малопомітними темпами в середньому на 0,5% на місяць (орієнтовно на 0,19 грн).

Вас також можуть зацікавити новини: