Експерти пояснили ріст курсу валют в Україні / фото УНІАН

В Україні за останні 10 днів готівковий долар зріс на 2 грн, але днями курс стабілізувався і гривня навіть трохи зміцнилася. Так, в останні дні курс долара в середньому тримався на рівні 38 грн / дол. Станом на 15 липня офіційна ціна долара трішки зменшилася до 37,75 грн / дол.

За даними аналітиків стрибок курсу валют в Україні спровокувало підвищення курсу валют для карткових операцій до ринкового рівня деякими українськими банками. Це рішення скоротило потік готівкової валюти через зменшення операцій "карткових туристів".

"Головною причиною падіння гривні на готівковому ринку є те, що найбільший в Україні ПриватБанк різко підвищив курс валюти для карткових операцій", – пояснив директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

Відео дня

Економіст вважає, що курс гривні в Україні зараз важко вважати ринковим, бо вартість української валюти зараз формують не експортери з імпортерами, а населення, яке скуповує готівку для заощаджень.

"Вони (громадяни, - ред.) дуже реагують на інформацію та чутки, які можуть вплинути на курс", – стверджує Вишлінський.

За його словами, посилити гривню на валютному ринку можуть міжнародна фінансова допомога (близько 3,5-4 млрд доларів) та анонсоване відкриття портів для вивезення зерна (1 млрд доларів додаткової експортної виручки на місяць).

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам, – раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

Вас також можуть зацікавити новини: