"Стіну" почали будувати після початку російської агресії/ Фото УНІАН

Мінфін не погодив проект Держприкордонслужби з продовження строків будівництва “Стіни” на кордоні з РФ та збільшення його фінансування до 4,5 млрд грн.

Читайте такожРада ухвалила закон про оборонні закупівлі

У Міністерстві фінансів висунули ряд умов, після яких зможуть прийняти рішення щодо збільшення фінансування. Ця інформація підтверджена відповіддю Мінфіну прикордонникам, повідомило видання State watch.

Відео дня
Лист-відповідь міністерства фінансів / Фото statewatch.org.ua

Міністерство повідомило, що запропонований прикордонниками обсяг фінансування проекту “Стіна” на 2020-2025 роки в сумі 4,5 млрд грн перевищує той, що визначений у чинному розпорядженні у 3,8 раза, або на 3,3 млрд грн.

Лист-відповідь міністерства фінансів / Фото statewatch.org.ua

Якщо Кабмін підтримає такі пропозиції, загальна сума витрат на “Стіну” зросте до 6,2 млрд грн.

У Міністерстві фінансів наголошують, що подальший розгляд проекту збільшення фінансування неможливий без надання Держприкордонслужбою детальних фінансово-економічних розрахунків, а також звітної інформації про виконання проекту “Стіна” за минулий період з 2015 року, та з урахуванням прогнозних макроекономічних показників на середньостроковий період.

Однак не у всіх відомствах погоджуються з позицією Мінфіну. Зокрема, Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко не має жодних пропозицій та зауважень щодо збільшення фінансування проекту “Стіна”. Такої ж думки в Держгеокадастрі. В обох органах влади запропоновані прикордонниками зміни погодили без зауважень.

Між тим, у Мінфіні також зазначають, що наразі першочергового фінансування з держбюджету потребують заходи щодо запобігання поширенню COVID-19 в Україні.

Як повідомляв раніше УНІАН, проект “Стіна” на російсько-українському кордоні побудували на 40%. Планувалось, що його реалізація буде завершена до кінця 2018 року. Загальний обсяг коштів, передбачений на реалізацію проекту - 4 млрд грн.

На першому етапі з 2015 року проводилось облаштування кордону з РФ у Чернігівській, Сумській та Харківській областях. На другому етапі спорудження було заплановане в Луганській і Донецькій областях.

В минулому проект перейменували у "Європейський вал".