У МОЗ підготували бюджетний запит / фото УНІАН Володимир Гонтар

Міністерство охорони здоров'я України подало на 2021 рік бюджетний запит на суму 296 млрд грн.

Як повідомляє прес-служба МОЗ, про це сказав міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Читайте такожКабмін затвердив механізм доплат до зарплатні медикам-Степанов

Відео дня

«Ми подали у своєму бюджетному запиті до загального бюджету фінансування на 296 млрд грн. На фінансування програми медичних гарантій, це кошти, які спрямовуються на первинну медичну допомогу, «екстренку», високоспеціалізовану медичну допомогу, ми подали запит у розмірі 225 млрд грн. Фахівці МОЗ закладали в цю суму, зокрема, вартість ліків, які необхідні при лікуванні інфаркту, інсульту, при пологах, ліків, які необхідні екстренке, ми заклали справедливу заробітну плату наших фахівців», - зазначив глава МОЗ.

"Ми заклали справедливу заробітну плату наших фахівців", - заявив Степанов

Він зазначив, що бюджетні розрахунки МОЗ зробив, грунтуючись на проведеному детальному аналізі даних, які надавали медичні установи за реальною вартістю лікування різних захворювань.

"Це той мінімум, на який ми вийшли. Закон про програму медичних гарантій передбачає виділення на її фінансування не менше 5% ВВП, і ми розраховували суму, виходячи з цього", - пояснив Степанов.

Середня зарплата

Міністр зазначив, що, за розрахунками МОЗ, середня зарплата лікаря має становити 22-25 тис.грн, медичної сестри - 17-18 тис. грн, молодшого медичного працівника - 11 тис. грн. Її рівень, звичайно, буде залежати від досвіду роботи медика, обсягу роботи та ін.

Крім цього, він повідомив, що сума бюджетного запиту також передбачає фінансування заходів з протидії коронавірусної хвороби, закупівлю відповідних вакцин.

Міністр підкреслив, що без належного фінансування медицини її реформування неможливе.

«Ми зробили реальні розрахунки мінімуму, який необхідний для існування медицини, щоб ми здійснили реформу, щоб ми, нарешті, розірвали коло сорому, коли ми не фінансуємо власне здоров'я, своє життя», - підкреслив він.

"Ми зробили реальні розрахунки мінімуму, який необхідний для існування медицини", - сказав Степанов

За його словами, реформування медицини - це досить складний процес, який охоплює велику кількість напрямків, як то медичну освіту, регулювання фармацевтичного ринку, забезпечення лікарень медичними виробами, обладнанням та ін.

Підвищення

З 1 вересня передбачено збільшення заробітної плати лікарям на близько 3500 гривень.

Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов вважає, що нинішній рівень заробітної плати медичних працівників в країні є недостатнім і має становити не менше 20-25 тисяч гривень.