Голова Мінфіну очікує приїзду місії МВФ в Україну вже восени / REUTERS

Приїзд місії Міжнародного валютного фонду в Україну очікується вже цієї осені, в жовтні-листопаді.

Читайте такожЗеленський про підтримку України з боку МВФ: це як кров для України

Про це заявити міністр фінансів України Сергій Марченко в ефірі одного з телеканалів.

Відео дня

"Є всі підстави вважати, що в жовтні, можливо, листопаді буде місія Фонду в Україні... у нас нормальні переговори, ми з ними спілкуємося постійно. Щотижня є дзвінок з МВФ, прояснюємо ситуацію в Україні", - сказав Марченко.

Міністр додав, що інформація про паузу, проблеми у відносинах України і МВФ є чутками.

"Інформація про те, що пауза, це чутки різні ходять. Сьогодні (21 вересня – УНІАН), наприклад, прем'єр-міністр – ми також були на цьому дзвінку – спілкувався з керівником Європейського департаменту, і обговорювали потенційний приїзд місії в найближчий період часу. Місія Фонду поставила кілька питань Україні, серед них про новий бюджет. Ми протягом тижня ці питання проговоримо", - сказав Марченко.

Голова Мінфіну зазначив, що іноді є складні питання, але "на всі ці питання ми даємо відповіді".

"На питання, що стосуються уряду, ми даємо чіткі відповіді. Що стосується Верховної Ради, ми говоримо, що ми розуміємо, ми готуємо проекти законів, ми готуємося до дискусії в парламенті", - підкреслив Марченко.

Що цьому передувало

  • Україна направила лист директору-розпоряднику Міжнародного валютного фонду Крісталіні Георгієвій зі зверненням про початок роботи в онлайн-режимі місії Фонду в Україні.
  • Міністерство фінансів планує отримати другий транш за новою програмою співпраці України з Міжнародним валютним фондом до кінця поточного року.
  • 9 червня Рада директорів Міжнародного валютного фонду затвердила 18-місячну програму stand-by для України з фінансуванням, еквівалентним 3,6 мільярда SDR (близько 5 мільярдів доларів), спрямовану на допомогу Україні в подоланні наслідків пандемії COVID-19.
  • 12 червня Україна отримала перший транш кредиту МВФ в рамках нової 18-місячної програми співпраці України та Фонду в розмірі 2,1 мільярда доларів.