Фото ua.depositphotos.com

Протягом першого півріччя 2021-го ГУ ДПС у Дніпропетровській області провело моніторинг "елітного" житла щодо нарахування та сплати відповідного податку. Як результат: нараховано податку на загальну суму майже 4 млн грн з урахуванням строків ст. 102 Податкового кодексу України. Для порівняння – минулого року такі нарахування становили лише 900 тис. грн, повідомила у своєму авторському блозі начальник Головного управління ДПС у Дніпропетровській області Ганна Чуб.

Вона також нагадала, що умови нарахування та сплати так званого "податку на розкіш" не змінилися. За наявності у власності платника об’єкта чи об’єктів житлової нерухомості, загальна площа яких перевищує 300 кв. метрів (для квартири) та/або 500 кв. метрів (для будинку), сума податку збільшується на 25 000 гривень на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості.

Податок на нерухомість сплачує власник  житлової нерухомості за місцем податкової адреси (місцем реєстрації). Сплатити його необхідно протягом 60 днів з дня вручення ППР. Щоб уникнути нарахування пені та штрафів, власник нерухомості у певних випадках має сам проявляти ініціативу: зокрема, звернутись до своєї податкової за місцем реєстрації – у разі, якщо не отримав вчасно повідомлення, нагадала Ганна Чуб.

Відео дня

 "Скажімо, у вас відбулися зміни у реєстраційних даних платника (ви переїхали, знявшись з реєстрації в одному місці та ставши в іншому). Чи отримаєте ви вчасно податкове повідомлення-рішення за новим місцем та чи зможете, відповідно, сплатити податок у визначений термін? Лише у тому випадку, якщо проінформуєте контролюючий орган про зміни: скеруєте заяву до Держреєстру фізосіб – платників податків (ДРФО) за так званою формою № 5ДР", – пояснила авторка блогу.

За її словами, вказану заяву також можна подати в електронному вигляді через приватну частину "Електронного кабінету" з використанням  кваліфікованого електронного підпису.

"Кваліфікований електронний підпис дає можливість отримувати державні послуги, зокрема, електронні – на порталі "Дія" та інформацію з державних реєстрів. Так, нещодавно Мінцифри та ДПС спростили вхід до "Електронного кабінету", і для швидкого входу користувач має можливість скористатись QR-кодом і підтвердити особу через мобільний додаток "Дія",- наголосила вона.