Лауреати Шведського нацбанку з економічних наук Пол Мілгром та Роберт Вілсон / фото nobelprize.org

Лауреатами премії Шведського національного банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля стали Пол Мілгром і Роберт Вілсон "за удосконалення теорії аукціонів".

Читайте такожНобелівська премія 2020: порядок вручення та нові правила

Про це повідомляє "НВ".

Відео дня

"Лауреати цього року Пол Мілгром і Роберт Вілсон вивчають, як працюють аукціони. Вони також використали свої ідеї для розробки нових форматів аукціонів для товарів і послуг, які важко продати традиційним способом, наприклад радіочастот. Їх відкриття принесли користь продавцям, покупцям і платникам податків по всьому світу", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що формально ця нагорода не є Нобелівською премією, але вручається на тій самій церемонії й тим самим комітетом.

"У 2019 році приз розділили між собою троє американських вчених: Майкл Кремер з Гарварда, а також подружжя Естер Дюфло та Абхіджит Банерджі з Массачусетського технологічного інституту. Банерджі родом з Індії, а Дюфло - з Франції. Вчені отримали премію за "експериментальний підхід до боротьби з бідністю у світі". В середині 1990-х Кремер з колегами застосували його для поліпшення шкільної освіти в західній Кенії. Пізніше Банерджі та Дюфло провели в інших країнах аналогічні дослідження, що стосуються різних аспектів боротьби з бідністю. 46-річна Дюфло стала наймолодшим лауреатом премії з економіки з моменту її заснування в 1969 році, а також другою жінкою, яка отримала цю нагороду", - підкреслює видання.

Лауреати Нобелівської премії у 2020 році

  • Нобелівська премія з медицини - вчені Харві Алтер, Майкл Х’ютон і Чарльз Райс за вирішальний внесок у боротьбу з гепатитом.
  • Нобелівська премія з фізики - вчені Роджер Пенроуз, Райнхард Гензель і Андреа Гез, які досліджували чорні діри.
  • Нобелівська премія з хімії - мікробіолог Еммануель Шарпантьє і біохімік Дженніфер Дудна за розробку методу редагування генома.
  • Нобелівська премія з літератури - американська поетеса Луїза Глюк «за її безпомилковий поетичний голос, який своєю аскетичною красою робить існування індивідуума універсальним".
  • Нобелівська премія миру - Всесвітня продовольча програма за боротьбу з голодом і забезпечення продовольчої безпеки у всьому світі.