Польща з 1 січня скорочує доплату за житло для українських біженців – експерт

Польща з 1 січня 2023 року скорочує доплату за житло для українських біженців.

Про це сказала керівниця відділу легалізації міграційної платформи Ewl Марія Кузенко в ефірі телемарафону.

"З 1 січня українці, які користуватимуться прихистком до 4 місяців, будуть сплачувати понад 50% вартості колективного проживання. А що стосується понад 4 місяців, то Польща навіть прогнозує, що будуть стягуватись до 100% оплати", - сказала вона.

Відео дня

За її словами, українці потребують підтримки після приїзду, щоб знайти роботу, житло, садочок чи школу для дітей.

"Перші чотири місяці – це оптимальний строк, після якого українці можуть самостійно себе забезпечувати. Але є винятки для громадян з інвалідністю чи матерів з дітьми. Вони зможуть користуватися допомогою довший період часу", - пояснила Кузенко.

При цьому все ще діє стандартна допомога: 300 злотих одноразової допомоги, 500 злотих на кожну дитину до 18 років щомісячно. Також 40 злотих – доплати до вартості житла на 1 особу щомісячно.

Експерт також зазначила, що у жовтні кількість мігрантів, які приїжджають до Польщі, збільшилась щоденно на 3-4 тисячі людей у порівнянні з тими, хто повертається в Україну.

Українські біженці в Європі - що відомо 

Після початку російської війни проти України країни в ЄС запустили директиву для прийому біженців. Тим, хто шукає захисту в ЄС, не потрібно проходити тривалу процедуру надання притулку. Крім того, українці мають прямі права на соціальні виплати, освіту, житло і дозвіл на роботу.

Європейська комісія продовжить ще на один рік правила прийому та надання захисту українським біженцям.

В цілому кількість біженців з України зі статусом тимчасового захисту в Європі досягла майже 4,2 мільйона

22 жовтня радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що ударами по українській критичній інфраструктурі Росія хоче спровокувати нові хвилі біженців до Європи.

Вас також можуть зацікавити новини: