Експерт розповіла, на які зарплати можуть розраховувати українці в Європі / фото УНІАН, Янош Немеш

Українські біженці в Європі наразі мають значно більше можливостей працевлаштуватись в Польщі, Чехії та Німеччині, ніж це було до повномасштабної війни РФ проти України.

Про це повідомила керівник відділу легалізації міграційної платформи Ewl Марія Кузенко в ефірі інформаційного телемарафону.

"В Польщі вакансій дійсно не бракує, навіть якщо дивитись в перспективу. Від початку повномасштабної війни 430 тисяч новоприбулих громадян були працевлаштовані в Польщі", - сказала вона.

Відео дня

За словами Кузенко, Польща має робочі місця і готова забезпечити українців роботою.

"Чехію обирають приблизно 10% українців, заробітна плата тут коливається від 770 до 1 250 євро… Це вакансії здебільшого на машинобудівні та автомобільні галузі", - пояснила експерт.

За її словами, Румунія також стала новим напрямком праці для українців, проте тут в основному фізична праця. Заробітна плата близько 400-500 євро.

"Німеччина відкрилась для українських заробітчан і тут зарплати близько 2 тисяч євро. Якщо до війни Німеччина працевлаштовувала висококваліфікованих спеціалістів, то зараз ринок праці відкритий для працівників з меншими компетенціями", - зазначила Кузенко.

Українські біженці в Європі - що відомо 

Після початку російської війни проти України країни в ЄС запустили директиву для прийому біженців. Тим, хто шукає захисту в ЄС, не потрібно проходити тривалу процедуру надання притулку. Крім того, українці мають прямі права на соціальні виплати, освіту, житло і дозвіл на роботу.

Європейська комісія продовжить ще на один рік правила прийому та надання захисту українським біженцям.

В цілому кількість біженців з України зі статусом тимчасового захисту в Європі досягла майже 4,2 мільйона

22 жовтня радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що ударами по українській критичній інфраструктурі Росія хоче спровокувати нові хвилі біженців до Європи.

Вас також можуть зацікавити новини: