Шмигаль наголосив, що підвищення мінімалки "буде непомітним для людей та бізнесу" / REUTERS

Заплановане з 1 вересня підвищення мінімальної зарплати не має викликати шок у бізнесу й сприяти збільшенню тінізації економіки.

Читайте такожУ Польщі підвіщілі "мінімалку" - тепер вона вчетверо більша, чем в Україні

Про це заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю, розміщеному на сайті Кабінету міністрів.

Відео дня

"При 5 тисячах гривень жодних шоків не буде - підприємці додаткового навантаження не помітять. Що стосується 6 тисяч гривень - є різні думки. Ми бачимо, що конкуренція за робочу силу останнім часом стимулювала бізнес в питаннях ефективності та підняття зарплат. Таких підприємств близько 80 %. Інші мають підтягуватися. У будь-якому випадку рівень мінімальної зарплати - важливий баланс між реальним сектором економіки та соціальними зобов'язаннями держави", - сказав Шмигаль.

За його словами, уряд разом з експертами ретельно проаналізувало наслідки та переваги поступового збільшення рівня мінімальної зарплати, тому нинішнє підвищення з 4723 до 5 тисяч гривень "буде майже непомітним як для людей, так і для економіки".

Для чого потрібно підвищення мінімалки

Прем'єр пояснив, для чого робиться дане підвищення. За його словами, в Україні низька інфляція, сповільнюється споживчий попит й "охолоджується" економіка, що є передвісниками економічної кризи. Це може привести спочатку до проблем із зарплатами у підприємств й відсутністю оборотного капіталу у банків, а потім настануть банкрутства.

Підвищення мінімальної зарплати на 277 гривень має "розігріти економіку" / фото УНІАН

"Тому наше завдання сьогодні розігріти економіку і підвищити споживчий попит. Перший крок у цьому напрямку - допомога пенсіонерам. Ми проіндексували пенсії, зробили відповідні доплати. Це важлива складова соціальної підтримки з боку держави та ефективний механізм м'якого стимулювання споживчого попиту. Тепер треба зробити другий крок ", - зазначив Шмигаль.

"Плюси" від підвищення мінімалки

За його словами, підвищення мінімальної заробітної плати дозволить вивести в офіційну площину велику суму фонду оплати праці, а також підтримає працівників бюджетної сфери з невисоким доходом.

Подальше підвищення мінімальної зарплати до 6 тисяч гривень на початку наступного року частково простимулює сезонне післяноворічне падіння споживчого попиту. Підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тисячі гривень заплановано на липень - це середина відпускного сезону, коли ділове життя в країні завмирає. В обох випадках економіка не отримає надмірного інфляційного тиску, підкреслив прем'єр.

Подробиці підвищення мінімалки

  • 25 серпня відбудеться позачергове засідання парламенту, на якому серед іншого буде розглянуто питання про підвищення мінімальної зарплати в країні до 5 тисяч гривень з 1 вересня.
  • Мінімальна зарплата в Україні з 1 січня 2020 року зросла на 550 гривень і становить 4 723 гривні на місяць, або 28,31 гривні за годину.