false

Проблема України полягає в необхідності створення хорошого інвестиційного середовища і в складнощах з верховенством права.

Про це в інтерв'ю у програмі "Романенко бесіди" заявив засновник і президент VR CAPITAL, керуючий інвестиційним фондом VR GLOBAL PARTNERS Річард Дейтц.

Він розповів, що фонд управляє активами на суму понад 5 млрд доларів, з яких близько 20% інвестовано в Україну. 

Відео дня

На сьогодні велика частина інвестицій фонду в Україну припадає на сектор відновлюваної енергетики (близько 60% з приблизно 1 млрд доларів) і фонд планує інвестувати в Україну ще до 1 млрд доларів.

Крім того, в Україні фонд також викуповує проблемні кредити у банків.

Зокрема, фонд викупив у одного з банків борги "Укрзалізниці" за 123 млн доларів, які пішли на виплати українським вкладникам цього банку.

false

Дейтц зазначив, що перед аукціоном з викупу боргу представники Фонду зустрілися з керівництвом "УЗ" і обговорили з ними таку можливість.

Тоді в "УЗ" нібито погодилися.

"Після аукціону ми запропонували реструктурувати борг не в грошові кошти, а в нові облігації, еквівалентні єврооблігаціям, які вони вже випустили... на 4 роки ... але не зустріли конструктивної взаємодії", - повідомив президент Фонду.

Тому фонду довелося відновити судові розгляди, які були розпочаті ще банком. 

За словами Дейтца, під час цих розглядів фонд зіткнувся з необґрунтованою заміною кількох суддів у деяких справах. 

Зокрема, він пояснив, що у справі, яку слухав Апеляційний суд, колегія суддів була обрана маніпулятивним чином.

Так, колегія повинна складатися з трьох суддів, яких вибирає автоматизована система, але на момент відбору 51 з 54 суддів виявилися або хворі, або у відпустці.

false

"Таким чином, були обрані три залишилися судді, які були доступні. Дивовижний і неймовірний збіг", - коментує цей інцидент Дейтц.

Він також додав, що у вересні, коли цей же суд розглядав апеляційну скаргу по іншій справі, то один із суддів колегії був замінений в останній момент, а рішення у справі судді винесли, пробувши в нарадчій кімнаті всього дві хвилини. 

"Нам гранично ясно, що це рішення було написано ще до слухання", - заявив Дейтц.

У зв'язку з цим фонд подав касацію до Верховного Суду з описом всіх порушень і очікує її розгляду до кінця року. 

Якщо Верховний суд не задовольнить касацію, то адвокати фонду мають намір домагатися справедливого рішення на міжнародному рівні.

"Ми дуже сподіваємося, що до цього не дійде. Якщо ми опинимося на цьому етапі, то це означатиме колосальний провал верховенства права в Україні. А це означатиме, що не тільки ми опинимося в арбітражному суді проти України, а що і з інвестиційним середовищем тут сталося щось дійсно руйнівне", - додав Дейтц. 

Він також уточнив, що якби в 2019 році "УЗ" погодилася з пропозицією про реструктуризацію боргу, то могла заощадити б майже 110 млн доларів в порівнянні з сумою, яку становить її борг сьогодні.  

"Очевидно, що проблема України полягає в необхідності створення хорошого інвестиційного середовища і в (складнощах - УНІАН) з верховенством права", - вважає президент Фонду.

За його словами, такої думки дотримуються і багато інших іноземних інвесторів.

Дейтц також заявив, що обіцяні владою так звані інвестиційні няні - це міф, адже у його фонду такої інвестняні немає і він навіть не отримував такої пропозиції.

"У нас не тільки немає інвестиційної няні, але і держава працює проти нас, використовуючи адміністративний ресурс, щоб спробувати позбавити нас наших інвестицій. У цьому немає ніякого сенсу і це потрібно виправити", - резюмував він.