Шахтарі вимагають підвищити зарплату, повернути пільговий стаж і звільнити керівництво підприємства / REUTERS

Дванадцять гірників залізорудної шахти "Жовтнева" в Кривому Розі після нічної зміни відмовляються підійматися на поверхню, вимагаючи підвищення зарплати.

Читайте такожУ День шахтаря Зеленський вручивши Державні нагороди 40 гірнікам

Про це повідомляє голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець в Facebook.

Відео дня

Протести шахтарів в Кривому Розі

"12 гірників нічної зміни шахти "Жовтнева" з видобутку залізної руди (Кривий Ріг) залишилися під землею на глибині 1,2 кілометра на відстані близько 2 кілометрів від шахтного стовбура", - написав він.

За словами Волинця, працівники шахти оголосили акцію протесту з вимогою підвищити зарплату, звільнити менеджмент, який заганяє підприємство в кризу, повернути пільговий стаж за списками 1 та 2, а також припинити порушення під час атестації.

За його інформацією, до протестувальників приєдналися працівники першої, ранкової зміни. "Адміністрація не встигла їх перехопити - вони спустилися в шахту", - зазначив глава профспілки гірників.

Протести шахтарів на Львівщині

Крім того, Волинець повідомив, що шосту добу 24 гірники шахти "Надія" у Львівській області залишаються під землею, вимагаючи виплатити їм заборгованість із зарплати.

"24 гірники шахти" Надія "шосту добу продовжують підземну акцію протесту. З'явилася реакція з боку чиновників - поки це передумова вирішення ситуації на різних владних та адміністративних рівнях. По суті пінг-понг долями 24 шахтарів, їх сімей", - написав він.

Що цьому передувало

  • 28 серпня 27 шахтарів шахти "Надія" у Львівській області залишилися під землею, а 29 серпня до них приєдналися ще 13 осіб.
  • Голова Незалежної профспілки гірників Волинець заявив, що заборгованість існує через відсутність розрахунку з боку замовників продукції.
  • Представники профільного департаменту Міністерства енергетики виконали детальний фінансовий аудит шахти "Надія", який виявив численні порушення в роботі колишнього керівництва підприємства, зокрема, продаж вугілля за заниженими цінами. Міністерство має намір звернутися до правоохоронних органів.
  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зажадав від міністра енергетики Ольги Буславець найближчими днями знайти розв'язання проблеми із заборгованістю із зарплати перед гірниками шахти "Надія".