Ілюстрація REUTERS

Верховна Рада України ухвалила закон про новий Митний тариф України, який передбачає оновлення існуючого митного тарифу відповідно до гармонізованої системи 2017 року.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту № 3228 «Про Митний тариф України» за основу і в цілому з необхідними техніко-юридичними правками проголосували 290 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, необхідність прийняття закону зумовлена приведенням законодавчої бази країни у відповідність до системи загальновизнаних норм міжнародного права. Зазначається, що нинішній Митний тариф України побудований на основі Гармонізованої системи опису та кодування товарів версії 2012 року, тоді як застосування заходів тарифного та нетарифного регулювання в більшості країн світу, зокрема в країнах Європейського Союзу і країнах СНД, з 1 січня 2017 року здійснюється на основі ГС-2017.

Відео дня

Відповідно до закону, ставки ввізного мита на товари не змінюються, а передбачено тільки зміни, доповнення, уточнення кодів і описових частин окремих товарів, приміток до товарних груп.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада у вересні 2013 року прийняла євроінтеграційний Закон "Про внесення змін до Митного тарифу України, затвердженого законом України "Про Митний тариф України".

Прийнятий закон перебудовував Митний тариф з гармонізованої системи опису та кодування (ГС) 2007 року на ГС-2012, якою користувалися в більшості країн світу, в тому числі в ЄС. Крім того, закон передбачав зниження пільгових ставок ввізного мита на деякі види товарів.

Кабінет міністрів у грудні 2018 року прийняв рішення реорганізувати Державну фіскальну службу України шляхом розділення її на державні податкову і митну служби.

Держмитслужба офіційно запрацювала з 8 грудня минулого року.