Зеленський наполягає на прискоренні реформи Держмитслужби / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Необхідно прискорити реформування Державної митної служби України, щоб вона перестала бути годівницею для корупціонерів і воротами для контрабандистів.

Читайте такожГетьманців звинувативши голову Мінфіну у зриві реформи митниці

Як повідомила прес-служба, про це заявив президент України Володимир Зеленський під час робочої наради з головою Держмитслужби Павлом Рябікіним про хід реформування відомства.

Відео дня

"Потрібно прискорити реформування Державної митної служби. Українська митниця має припинити бути годівницею для малих і великих корупціонерів і воротами для контрабандистів, а має стати прозорим, зрозумілим і зручним сервісом для підприємців і громадян", - цитує Зеленського прес-служба.

Своєю чергою Рябікін розповів, що реформа передбачатиме, зокрема, перехід на нові технології та диджиталізацію, спрощення та гармонізацію митних процедур, ставок мит з європейським законодавством, навчання та тестування персоналу, поліпшення матеріально-технічної бази тощо.

За його словами, вже набув чинності закон України Про введення інституту уповноваженого економічного оператора (АЕО). Впровадження інституту АЕО сприяє наближенню митного законодавства України до європейських стандартів, спрощує і полегшує міжнародну торгівлю, підвищує конкурентоспроможність українських АЕО як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках. Триває робота над приєднанням до Європейської конвенції про процедуру спільного транзиту.

Що цьому передувало

  • Кабінет міністрів у грудні 2018 року прийняв рішення реорганізувати Державну фіскальну службу України шляхом поділу її на державні податкову і митну служби. Держмитслужба офіційно запрацювала з 8 грудня 2019 року.
  • Робота відомства піддалася критиці через провал з виконання дохідної частини держбюджету.
  • 24 квітня 2020 року на позачерговому засіданні Кабінет Міністрів України звільнив керівника митної служби Нефьодова, а також трьох його заступників.
  • Після цього міністр фінансів Сергій Марченко заявив про рестарт Державної митної служби та Державної податкової служби.