/ Фото УНІАН Володимир Гонтар

Ситуація на валютному ринку є прогнозованою і знаходиться під пильним моніторингом експертів Національного банку України.

Про це написав глава Ради НБУ Богдан Данилишин на своїй сторінці в Facebook.

Читайте такожПроект держбюджету-2021 зареєстровано у парламенті

Відео дня

«Вчора, 14 вересня, станом на 12:00 курс гривні на міжбанківському ринку досяг 28 грн/1 долар США. Ослаблення гривні до іноземних валют, яке спостерігається з початку вересня, викликає в суспільстві питання щодо здатності Національного банку утримувати під контролем ситуацію на валютному ринку. Хочу відразу заспокоїти, ситуація на валютному ринку є прогнозованою», - написав Данилишин.

Скриншот з Facebook

Міжбанк

Як зазначив глава Ради НБУ, в останні дні літа на міжбанківському ринку збільшився попит на безготівкову іноземну валюту з боку клієнтів банків, що може свідчити про посилення девальваційних очікувань економічних суб'єктів на тлі невизначеності з поширенням епідемії COVID-19 і можливості введення нових обмежень економічної активності в Україні.

Девальвація гривні

«Разом з тим, варто нагадати, що ще у вересні 2018 курс гривні до долара США перевищував 28 грн/дол. Тому нинішня девальвація гривні свідчить лише про можливе його повернення до значень, які спостерігалися 2 роки тому. Більш того, необгрунтоване фундаментальними факторами зміцнення курсу гривні у 2019 році в результаті припливу спекулятивних потоків капіталу в державні цінні папери завдало шкоди вітчизняним товаровиробникам і посилило негативні тенденції в економіці України», - зазначив Данилишин.

Інфляція

За його словами, ослаблення курсу гривні не буде мати істотного впливу на посилення інфляційного тиску: прискорення інфляції від ослаблення гривні у вересні може становити до 0,5 п.п., що все одно буде утримувати інфляцію на рівні нижче цільового значення Нацбанку (5 + / - 1%).

Що стосується економічної активності, девальвація гривні буде близька до нейтрального впливу на неї, однак буде незначно сприяти пом'якшенню монетарних умов через збільшення гривневого еквівалента валютної виручки вітчизняних експортерів.

«У середньостроковій перспективі знецінення курсу гривні матиме позитивний ефект на вирівнювання балансу торгівлі товарами, проте його короткостроковий ефект буде помірним, враховуючи домінуючу роль долара США в ціноутворенні на товари та послуги, які беруть участь у зовнішній торгівлі», - написав глава Ради НБУ.

Переоцінка держборгу

Щодо державних фінансів Данилишин підкреслив, що переоцінка балансової вартості державного боргу, номінованого в іноземній валюті, не позначиться на здатності держави здійснювати боргові виплати за гривневими та валютними позиками.

«Залишок коштів в іноземній валюті на рахунках уряду є достатнім для здійснення всіх запланованих виплат за державним боргом до кінця року відповідно до Закону України «Про державний бюджет на 2020 рік». Проте ослаблення курсу гривні матиме позитивний вплив на збільшення надходжень до державного бюджету митних зборів в іноземній валюті, сума яких перераховується за офіційним курсом Національного банку України», - повідомив Данилишин.

Він підкреслив, що в умовах плаваючого обмінного курсу ослаблення курсу гривні до іноземних валют сприятиме збалансуванню макроекономічних показників.

«З огляду на вищесказане, Національний банк поки утримується від проведення інтервенцій з продажу іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку, проте здійснює активний моніторинг стану міжбанківського ринку і в разі необхідності забезпечить достатню пропозицію іноземної валюти для збалансування попиту і пропозиції на ринку», - зазначив Данилишин.

Хронологія подій

Рада Національного банку України схвалила Основні принципи грошово-кредитної політики на 2021 рік і середньострокову перспективу з орієнтиром інфляції в 5% з діапазоном відхилення в 1 процентний пункт.

Згідно з консенсус-прогнозом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, середньорічний курс гривні в поточному році складе 27,00 грн/дол. проти 28,85 грн/дол., прогнозованих раніше.

3 вересня 2020 року в Нацбанку озвучили прогноз по інфляції до кінця року.

За даними Держстату, споживча інфляція в Україні в липні 2020 року в річному вираженні - в порівнянні з липнем 2019 року - склала 2,4%, як і в червні поточного року.